Manga De beste nieuwe titels van 2021

Dit was weer een geweldig jaar voor manga. Hier zijn de beste en meest opwindende nieuwe titels van 2021 die een nieuwe draai gaven aan beproefde genre-trofeeën.

Het jaar 2021 was een goed jaar voor comics in het algemeen en voor manga in het bijzonder, met verschillende titels die bestsellers werden, zelfs op de competitieve Amerikaanse markt. Dit soort succes wordt aangevoerd door gevestigde titels zoals One Piece en Demon Slayer, die ook kunnen profiteren van de populariteit van hun respectieve anime-verfilmingen. 

Er zijn echter veel manga’s die in 2021 debuteerden en die een grote belofte inhouden en in de toekomst kanshebbers voor de topplaatsen kunnen zijn. Hier is een selectie van de meest interessante nieuwe manga-titels uit 2021.

Mangatitels van 2021

Dandadan

Gecreëerd door Yukinobu Tatsu en uitgegeven door Shueisha, is Dandadan een interessante draai aan het occulte/paranormale genre. De hoofdpersonages zijn Takakura, een occulte maniak die niet in geesten gelooft, en Ayase, een meisje dat niet in buitenaardse wezens gelooft.

Om elkaars ongelijk te bewijzen, bezoeken ze afzonderlijk locaties die geassocieerd worden met het occulte en bovennatuurlijke en komen er (voorspelbaar) achter dat zowel buitenaardse wezens als geesten bestaan, terwijl ze in het proces ook speciale krachten verwerven.

De relatie tussen de twee begint ook op te bloeien en zich te ontwikkelen terwijl ze zich in de meest bizarre situaties bevinden.

Geprezen om de kwaliteit van de kunst, kan het op het eerste gezicht lijken dat de belangrijkste aantrekkingskracht van Dandadan de bovennatuurlijke gevechten en de epische actiescènes zijn, maar wat het in werkelijkheid onderscheidt van soortgelijke producten is de schijnbaar willekeurige benadering van het vertellen van verhalen door Tatsu.

Verre van nadelig te zijn, dient de creatieve absurditeit die in de manga wordt getoond het doel om de “vreemdheid” te benadrukken die al inherent is aan de occulte en bovennatuurlijke genres.

Tatsu was de assistent van Tatsuki Fujimoto, auteur van Fire Punch en Chainsaw Man, die ook opvallen door hun bizarre creativiteit. Dandadan werd tweede in de Best Web Manga categorie voor de 2021 Next Manga Award competitie.

PPPPPP

PPPPPP van Maporo 3-Gō, uitgegeven door Shueisha, staat ver af van de andere titels in deze lijst en is een manga met muziekthema’s die thema’s als mislukking en mishandeling in de familie onderzoekt.

De hoofdpersoon is Lucky, een van de zeven kinderen die allemaal van de piano houden. Vanwege Lucky’s gebrek aan talent laat zijn vader hem in de steek en scheidt van zijn moeder, die het grootste deel van haar tijd in een ziekenhuis doorbrengt vanwege haar slechte gezondheid.

Lucky groeit op bij haar mishandelende tante, die hem verbiedt te spelen, terwijl zijn broers en zussen wereldberoemde pianosupersterren worden.

Lucky’s reis van het omarmen van zijn passie voor piano terwijl hij zijn gebrek aan talent overwint, maakt hem vergelijkbaar met andere manga protagonisten, zoals Naruto en Black Clover’s Asta, die hun verhalen beginnen met nadelen en nadelen.

Deze gevestigde trope wordt echter door Maporo 3-Gō gebruikt om een verhaal te voeden dat de diepste emoties van de lezers aanspreekt, iets dat in typische Shonen manga aanwezig kan zijn maar ook onvermijdelijk wordt overweldigd door de behoefte aan actie en gevechten.

Doron Dororon

Een stuk meer in de lijn van klassieke Shonen is Doron Dororon, van Gen Oosuka, ook uitgegeven door Shueisha. In de wereld van de manga, sluipen mysterieuze monsters genaamd

Mononoke door het land en vallen mensen aan. Een groep elite samurai wordt opgericht om deze kwaadaardige wezens te bestrijden en de vrede te bewaren.

Het hoofdpersonage, Dora Sasaki wil een van deze samurai worden om een belofte aan zijn moeder na te komen, die gedood werd door een van de wezens, maar Dora wordt afgewezen wegens zijn gebrek aan bekwaamheid.

Alles verandert echter wanneer hij een Mononoke ontmoet, Kusanagi genaamd, die niet alleen goed en vredelievend is, maar ook zijn krachten kan vergroten zodat hij tegen andere Mononoke kan vechten.

Doron Dororon duikt opnieuw in de trope van de benadeelde held die grote kansen moet overwinnen, maar geeft er een draai aan op een manier die populair is geworden in recente manga, met name Kaiju No. 8 en het nu geannuleerde Candy Flurry. Dora’s bron van kracht, in feite, komt van iets dat hem een vijand maakt van dezelfde maatschappij die hij wil beschermen, en hij moet het geheim houden voor zijn leeftijdsgenoten om niet vervolgd te worden.

Het nieuwe aan Doron Dororon is echter dat Dora een persoonlijke reden heeft om de Mononoke te haten. Het uitoefenen van hun macht creëert daarom een interne strijd voor hem, naast het feit dat hij ook moet leren Kusanagi te accepteren en het idee dat deze wezens misschien niet inherent slecht zijn.

Yomi No Tsugai

De vermelding van Yomi no Tsugai hier is zeer speculatief, omdat op het moment van schrijven nog maar één hoofdstuk is uitgekomen.

Maar deze nieuwe serie van de maker van Fullmetal Alchemist, Hiromu Arakawa, toont nu al veel potentieel.

Het verhaal toont tot nu toe een jonge jongen genaamd Yuru, die met zijn tweelingzus in een klein dorpje afgelegen in de bergen woont. In de eerste pagina’s lijkt het verhaal zich af te spelen in het verleden, zonder technologie en in een landelijke omgeving, maar dan valt een groep mensen met helikopters en modern wapentuig het dorp aan, op zoek naar Yuru.

Naast technologie gebruiken de aanvallers ook een bovennatuurlijke gave, Tsugai genaamd, die hen in staat stelt zich te binden aan demonische wezens en een verscheidenheid aan krachten uit te oefenen.

De manga lijkt een aantal thema’s uit Arakawa’s vorige werk te hernemen, zoals de twee broers en zussen als protagonisten en de mix van fantasie met moderne technologie, maar de setting lijkt eerder Aziatisch te zijn zoals die van Demon Slayer (waarin ook een broer en zus koppel voorkomt) in plaats van de Centraal Europese thema’s van Fullmetal Alchemist. Yomi no Tsugai wordt gepubliceerd door Square Enix in haar Monthly Shonen Gangan magazine, dat ook Arakawa’s vorige best verkochte werk bevatte.

Over het geheel genomen is 2021 weer een opwindend jaar geweest voor manga. Met de populariteit van het medium die geen tekenen van vertraging vertoont op de wereldmarkt, kunnen fans ook naar volgend jaar uitkijken om hun favoriete series voort te zetten en om te zien welke nieuwe manga de ladder van populariteit zal beklimmen.

Please follow and like us:
Pin Share

Enjoy this blog? Please spread the word :)