Marvel’s beste Nightcrawler verandering gebeurde buiten de stripverhalen

Nightcrawler's karakter werd voor altijd veranderd door één uitbeelding - maar het was eigenlijk een aflevering van X-Men: The Animated Series, niet de comics!

Marvel: Nightcrawler’s meest belangrijke X-Men verhaal, een avontuur dat hem opnieuw definieerde, kwam eigenlijk helemaal niet voor in de comics. De uit Duitsland afkomstige Kurt Wagner – de favoriete teleporterende donzige blauwe elf van de X-Men – is vooral bekend als de spirituele gids van het team. Hij wordt traditioneel afgeschilderd als een fervent katholiek, hoewel de huidige reeks strips dit ondermijnt door Nightcrawler zijn geloof te laten verliezen en de eerste voorzichtige stappen te laten zetten in het stichten van een nieuwe mutantenreligie.

Maar wanneer werd Nightcrawler’s geloof de kern van zijn karakter? Comic Book Herald dook onlangs diep in de geschiedenis van Nightcrawler, en hoewel ze sterke religieuze verhalen en thema’s konden identificeren die helemaal teruggingen tot Uncanny X-Men #164, merkten ze op dat hij traditioneel op een veel driedimensionalere manier werd afgebeeld, waarbij zijn geloof slechts als één facet van zijn karakter diende. 

Dat leek echter allemaal te veranderen vanaf de jaren 90, toen Kurt’s katholicisme steeds meer als zijn bepalende eigenschap werd gezien.

CBH suggereert dat er een simpele reden is voor deze verandering in het beeld; het komt door het succes van X-Men: The Animated Series, die voor een hele generatie fans het bepalende beeld werd van Marvel’s vrolijke mutanten. 

Nightcrawler was geen lid van het team, maar hij maakte wel zijn opwachting in de uitstekende première van seizoen 4, met de toepasselijke titel “Nightcrawler”. 

In de comics werd de demonische Nightcrawler geïntroduceerd toen hij op de vlucht was voor de maffia en gered werd door Charles Xavier; in X-Men: The Animated Series, werd dit verhaal herschreven zodat hij zijn toevlucht had gevonden in een kerk. Hij werd opgevoed tot monnik, en het positieve voorbeeld van zijn geloof leidde zelfs tot een slotscène waarin Wolverine biddend te zien was.

X-Men: The Animated Series lijkt een blijvende invloed te hebben gehad op de populaire perceptie van Nightcrawler, want sindsdien is spiritualiteit het overheersende thema in zijn verhalen geworden. 

Dit was zelfs het geval op het grote scherm, met X2: X-Men United die een versie van Kurt introduceerde die zijn toevlucht zocht in een kerk en zichzelf littekens toebracht in boetedoeningen. 

Ondertussen maakten de comics Nightcrawler letterlijk een priester voor een tijdje (het werd uiteindelijk geretoucheerd als een behoorlijk krankzinnige truc). 

Kurt’s katholicisme wordt nu gezien als zo centraal in zijn karakter dat Kodi Smit-McPhee’s Nightcrawler (in X-Men: Apocalypse en X-Men: Dark Phoenix) door velen bekritiseerd werd omdat hij geen zichtbaar gelovig man was.

Het is interessant om op te merken dat Nightcrawler zich onderscheidt van veel religieuze personages in X-Men stripverhalen, omdat hij over het algemeen een positief voorbeeld is van religie. 

De X-Men in het bijzonder hebben het vaak opgenomen tegen religieuze extremisten, waarbij Chris Claremont zelfs de bevooroordeelde dominee Stryker creëerde als kritiek op het Amerikaanse fundamentalisme en televangelisten. 

Nightcrawler is een unieke figuur in de X-Men mythos, omdat zijn religie zelden als beperkend is afgeschilderd, maar hem juist in staat stelt een uniek spiritueel perspectief te bieden op de crises waar de X-Men mee te maken krijgen. 

Dat verklaart misschien waarom deze versie van Nightcrawler, die populair werd in X-Men: The Animated Series, zo dominant is geworden.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Nu lid worden van onze facebookgroep, zo blijf je op de hoogte van al het nieuws! Knop hieronder klikken en lid worden!
Please follow and like us:
Pin Share

4 thoughts on “Marvel’s beste Nightcrawler verandering gebeurde buiten de stripverhalen

Nightcrawler's karakter werd voor altijd veranderd door één uitbeelding - maar het was eigenlijk een aflevering van X-Men: The Animated Series, niet de comics!

Comments are closed.

Enjoy this blog? Please spread the word :)