Night Court was gebaseerd op een waar gebeurd verhaal

Ondanks zijn gebrek aan rechterlijke kwalificaties was rechter Harry T. Stone van Night Court gebaseerd op een echt verhaal - en enkele echte rechters.

De geliefde NBC sitcom Night Court was misschien wel het meest bekend om zijn hoofdpersoon Judge Harry T. Stone (Harry Anderson), maar ondanks Harry’s onorthodoxe vonnissen en gebrek aan rechtelijke kwalificaties, was hij eigenlijk gebaseerd op een echt verhaal en echte rechters. De maker van de serie, Reinhold Weege, heeft meerdere malen gezinspeeld op het feit dat Harry’s karakter geïnspireerd is op echte rechters.

Hij heeft zelfs verklaard dat hij inspiratie uit de wereld van de gemeentelijke rechtbank om de instelling van de show, de personages, en de belachelijke gevallen te informeren nam.

Night Court

Night Court, dat voor het eerst in première ging in 1984, volgde een excentrieke cast van verdachten, gerechtsdeurwaarders en openbare verdedigers tijdens de nachtdienst van een Manhattan gemeentelijke rechtbank. 

Aan het hoofd van deze rechtbank stond de ondergekwalificeerde, babygezicht jurist rechter Harry T. Stone. Gedurende de serie behandelde rechter Stone tientallen vreemde zaken, van een zaak met een zogenaamd “onzichtbare” gedaagde, gespeeld door Michael Richards van Seinfeld, tot een zaak van onfatsoenlijk gedrag tegen een heel nudisten (of “naturalisten”) appartementencomplex.

Ondanks de schijnbaar bizarre premisse van Night Court en rechter Harry T. Stone als personage, was de premisse van Night Court volgens Reinhold Weege in het commentaar bij Night Court’s seizoen 1 DVD losjes gebaseerd op een waargebeurd incident in Los Angeles.

 In een poging om zijn vervanger te dwarsbomen, vulde de burgemeester van Los Angeles opzettelijk zijn laatste overgebleven rechtelijke posten met ondergekwalificeerde kandidaten die verwant waren aan Harry Stone. 

Op dezelfde manier wordt in de pilootaflevering van Night Court uitgelegd dat Harry zijn positie als rechter alleen kreeg toen de vertrekkende burgemeester van New York wanhopig op het laatste moment nog tientallen rechtelijke benoemingen deed en Harry de enige op de bellijst was die zijn telefoon beantwoordde.

De inspiratie voor het centrale personage van Weege was cruciaal voor het succes van Night Court op lange termijn. 

Volgens E!’s documentaire TV Tales uit 2002, vertelde Weege het toenmalige hoofd van NBC Brandon Tartikoff, voordat de show werd gecreëerd, dat hij alleen zou overwegen een-op-een rechtbank gebaseerde sitcom te ontwikkelen als hij “met een interessant centraal personage kon komen.

” In Weege’s gedachten was het ontstaan van Night Court afhankelijk van de succesvolle ontwikkeling van Harry Stone als de hoofdpersoon.

Terwijl hij de show verder ontwikkelde, leende Weege verder uit andere ervaringen uit het echte leven. 

Volgens dezelfde E! Documentaire zat Weege op de bank met een groep nacht rechters uit New York City en haalde hij inspiratie uit hen voor de karakters van Night Court, evenals uit andere rechters die naar verluidt excentrieke emotionele problemen hadden. 

Verwijzend naar de verhelderende ervaring, zei Weege dat hij “gewoon ontroerd was door de gekte van de New York Manhattan nachtrechtbank.”

Verschillende schrijvers uit verschillende media hebben zich voor hun werk laten inspireren door de echte wereld. 

Er zijn echter maar weinig shows die zoveel inspiratie uit zo’n specifieke wereld hebben gehaald als Night Court. 

Reinhold Weege’s kennismaking met de wereld van de nachtrechtbank, samen met de inspiratie die hij haalde uit een soortgelijke ervaring in Los Angeles, zou Night Court als serie fundamenteel vormen, en een solide basis bieden voor toekomstig succes als een langlopende sitcom.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Nu lid worden van onze facebookgroep, zo blijf je op de hoogte van al het nieuws! Knop hieronder klikken en lid worden!
Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Night Court was gebaseerd op een waar gebeurd verhaal

Ondanks zijn gebrek aan rechterlijke kwalificaties was rechter Harry T. Stone van Night Court gebaseerd op een echt verhaal - en enkele echte rechters.

Comments are closed.

Enjoy this blog? Please spread the word :)