Better Call Saul zet in op een betere finale dan Breaking Bad

Better Call Saul heeft zorgvuldig verhalen opgebouwd die lijken te leiden naar een spannende finale die meer de moeite waard is dan die van Breaking Bad.

Better Call Saul’s serie finale komt eraan, en te oordelen naar de onberispelijke opbouw in seizoen 5, zal het een nog betere finale hebben dan die van Breaking Bad. De AMC-show gecreëerd door Vince Gilligan en Peter Gould werd voor het eerst uitgezonden in 2015 als een prequel op de gebeurtenissen in Breaking Bad, en heeft gedurende zijn vijf seizoenen kritische bijval gekregen.

Seizoen 6, dat net als het laatste seizoen van Breaking Bad in twee delen zal worden afgeleverd, gaat begin 2022 in première en maakt zich op voor een spectaculaire ontknoping.

Better Call Saul

Better Call Saul volgt de transformatie van aspirant-advocaat Jimmy McGill (Bob Odenkirk) in strafpleiter en hack Saul Goodman.

Hij heeft Kim Wexler (Rhea Seehorn) aan zijn zijde, soms tegen, soms een deel van zijn schema’s.

De serie volgt ook de beroemde karteloorlog tussen Gus Fring (Giancarlo Esposito) en Hector Salamanca (Mark Margolis), waar Jimmy steeds meer bij betrokken raakt.

Het komt zelden voor dat een gevolg erin slaagt een eigen persoonlijkheid te hebben en toch verbonden te blijven met de oorspronkelijke wereld.

Better Call Saul doet precies dat, en het doet het zo vlekkeloos, dat zowel kijkers als critici beginnen te zeggen dat de finale waarschijnlijk de finale van Breaking Bad zal overtreffen.

Toen Breaking Bad seizoen 4 eindigde met de dood van zowel Gus als Hector, liet het een groot gat in de plot achter.

Seizoen 5 lijkt geschreven op de weg op keer. Het is bijvoorbeeld ongeloofwaardig dat Walt bewijs van zijn betrokkenheid bij Gale in zijn badkamer zou achterlaten terwijl Hank op bezoek is.

Ook lijkt het onwaarschijnlijk dat Lydia uiteindelijk zou samenwerken met iemand die zo onprofessioneel is als Jack Welker (zijn witte supremacistische bende die aan het eind van seizoen 5 deel 1 wint is een ander dieptepunt in het seizoen).

De machinegeweerfinale in Breaking Bad, hoewel briljant, lijkt bijna alsof het moest gebeuren omdat de schrijvers zichzelf in een hoek gedreven hebben door het te voorspellen.

Better Call Saul, aan de andere kant, is zorgvuldig aan het opbouwen naar een enorme pay-off met verhalen zoals Kim’s transformatie, Nacho’s verschuivende loyaliteiten, Lalo vs Gus, en natuurlijk, Gene’s tijdlijn, die nog vele kanten op kan gaan.

De laatste twee seizoenen van Better Call Saul hebben goed werk verricht door Jimmy en het kartel geleidelijk te verbinden met hun situatie aan het begin van Breaking Bad.

De makers maakten van een Breaking Bad wegwerpzin misschien wel een van de beste Better Call Saul verhalen.

Wanneer Walt en Jesse Saul meenemen naar de woestijn in Breaking Bad seizoen 2, vraagt Saul of Lalo (Tony Dalton) hen heeft gestuurd, en geeft hij Ignatio (Nacho Varga, vertolkt door Michael Mando) de schuld.

Lalo en Nacho worden centrale personages in Better Call Saul, en in seizoen 5 worden Jimmy en Kim samengebracht met Lalo, Mike en Nacho, waardoor de show zo samenhangend wordt als het maar kan.

Cohesie is niet het enige dat wordt bereikt wanneer Lalo naar Jimmy’s appartement komt en Kim het tegen hem opneemt.

Kim verandert langzaam in “Saul Goodman” (of “Giselle St. Clair”) zelf: in seizoen 5 vernedert ze Howard verbaal, confronteert ze een criminele drugsbaron (twee keer), zegt ze haar baan op, en is ze van plan Howard neer te halen via een oplichterij die Jimmy zelf gespannen maakt.

Kim’s nieuwe persona lijkt haar aan te kondigen als de auteur van haar eigen ondergang, wat onvermijdelijk is (aangezien Kim niet voorkomt in Breaking Bad).

Tot slot belooft Gene’s tijdlijn als manager van een Cinnabon in Omaha een grootse finale voor Jimmy’s personage: misschien leiden alle langzame scheuren in Gene’s personage (zoals het vertellen van de dief dat hij een advocaat moet nemen) tot een soort verlossing die die van Walter White in de laatste aflevering evenaart.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Nu lid worden van onze facebookgroep, zo blijf je op de hoogte van al het nieuws! Knop hieronder klikken en lid worden!
Please follow and like us:
Pin Share

One thought on “Better Call Saul zet in op een betere finale dan Breaking Bad

Better Call Saul heeft zorgvuldig verhalen opgebouwd die lijken te leiden naar een spannende finale die meer de moeite waard is dan die van Breaking Bad.

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)