Is Bruised een waar verhaal? Hoe realistisch het MMA-verhaal is

Bruised van Halle Berry volgt Jackie Justice, een in ongenade gevallen MMA vechter met een kans om zichzelf te verlossen in en buiten de ring. Hoe waarheidsgetrouw is het verhaal?

Bruised van Halle Berry volgt Jackie Justice, een in ongenade gevallen MMA vechter die een vernederende nederlaag leed, en sommigen kunnen zich afvragen of het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal en hoe realistisch het is. Jackie (Berry) maakt huizen schoon om (nauwelijks) rond te komen en lijdt onder een gewelddadige relatie wanneer ze een kans krijgt om zichzelf te verlossen, zowel in de ring als met haar familie, nadat haar vervreemde zoon die ze had afgestaan terug in haar leven komt.

Bruised, dat gemengde kritieken heeft gekregen, biedt een kijkje in de harde wereld van MMA vanuit een vrouwelijk perspectief.

Bruised Halle Berry

Bruised is Berry’s regiedebuut en uit op 17 november uit in de bioscoop voor streaming op Netflix vanaf 24 november. 

De Academy Award-winnende actrice besloot de hoofdrol op zich te nemen om een vechter tot leven te brengen waarmee ze zich nog meer kan identificeren dan met de oorspronkelijke hoofdpersoon van scenarioschrijfster Michelle Rosenfarb, een Ierse katholieke vrouw van in de twintig. 

Berry ging vervolgens op zoek naar een regisseur om haar visie op het witte doek te brengen, maar na een vruchteloze zoektocht besloot ze zelf ook de rol op zich te nemen.

De aandacht voor detail kan kijkers doen afvragen of de film Bruised losjes geïnspireerd is op een echt persoon, maar Bruised is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De gevechten en vechters die in de film Bruised voorkomen zijn echter wel echt of komen er zo dicht mogelijk bij in de buurt.

Berry wijdde acht maanden aan intensieve training in vechtsporten, waaronder boksen, capoeira, Muay Thai, jujitsu, en judo om de vaardigheden van professionele MMA-vechters te hebben – haar ribben werden zelfs gebroken tijdens het filmen van een vechtscène.

Haar tegenspeelster, de echte UFC-vlieggewichtkampioene Valentina Shevchenko (die Lucia “Lady Killer” Chavez speelt), prees haar in een interview en zei dat Berry “veel kracht heeft”. (via MMAFightingonSBN)

De gevechten spelen realistisch, dankzij Berry’s rigoureuze regime en Shevchenko’s steun bij het leren van de sport “op een manier die hun gevecht er zo echt mogelijk uit zou laten zien en voelen.” (via MMA Fighting).

Het idee dat een versleten vrouwelijke vechter als Jackie zou terugkeren in de arena, zoals Maggie Fitzgerald in Million Dollar Baby, is niet onrealistisch – zelfs als Jackie van middelbare leeftijd is.

We kunnen aannemen dat Jackie in de 50 is, net als Berry. Hoewel ze ouder is dan de oudste vrouwelijke MMA vechter, de 44-jarige Marion Reneau, zijn ze beiden vrouwen van middelbare leeftijd.

Jackie is ook ouder in jaren dan de oudste MMA vechter, Randy Couture, die zijn laatste gevecht vocht toen hij 47 jaar oud was.

Ondanks haar leeftijd, bewijst Jackie dat ze nog niet over haar hoogtepunt heen is.

Het is na een onderbreking van zes jaar dat ze haar passie voor MMA herontdekt, wat vechters weerspiegelt die ook lange onderbrekingen hadden, meestal te wijten aan blessures.

Haar terugkeer na een paniekaanval heeft ook overeenkomsten met het echte leven, aangezien bokser Oliver McCall een mentale inzinking kreeg tijdens een gevecht met Lennox Lewis in 1997, maar hij keerde terug naar de sport en bokste tot zijn 50ste totdat hij in 2019 met pensioen ging.

Buiten de MMA gevechten en carrière, wat Halle Berry’s Bruised een realistische film maakt, is de universele aantrekkingskracht als een underdog verlossingsverhaal.

De film Bruised is bekritiseerd om zijn formuleachtige structuur en wendingen, maar het brengt dit inherente thema van het vechtfilmgenre op treffende manier tot leven.

Net als de genre protagonisten die haar voorgingen, laat Jackie zien dat je misschien niet altijd je tegenstander verslaat, maar als een persoon blijft proberen, zal succes een weg zijn.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Nu lid worden van onze facebookgroep, zo blijf je op de hoogte van al het nieuws! Knop hieronder klikken en lid worden!
Please follow and like us:
Pin Share

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)