In Marvel’s donkerste tijdlijn werd Magneto gedood door zijn eigen magnetisme

In Warren Ellis' Ruins (1995), Marvel's donkerste tijdlijn zag Magneto niet in staat zijn om zijn krachten te controleren, wat eindigde met zijn eigen magnetisme dat hem doodde.

De grote Meester van het Magnetisme Magneto is een van de machtigste mutanten in het Marvel Multiversum, een wezen van omega-niveau dat de kracht van het magnetisme beter beheerst dan enig ander persoon op Aarde… maar in een gruwelijke duistere tijdlijn die wordt getoond in Tales from the Marvels: Ruins #2, sterft Erik Lehnsherr door zijn eigen handen.

Ellis’ Ruins toont een van de meest verontrustende alternatieve tijdlijnen ooit gedrukt, en geen held of schurk is veilig voor de vreselijke realiteit, inclusief de enorm machtige Magneto.

Marvel Magneto

Ruins – geschreven door Warren Ellis en geïllustreerd door Joe Kaufman en Terese Nielsen – debuteerde in 1995 als een duistere parodie op de klassieke Marvelserie van Kurt Busiek en Alex Ross. 

De serie verkent een Marvel-tijdlijn waar “It’s all gone wrong”. Het verhaal volgt Philip Sheldon, een verslaggever voor The Daily Bugle die ook voorkomt in Busiek’s Marvels, terwijl hij onderzoek doet en dieper duikt in de gruwelijke tragedies rond alle zogenaamde “marvels”. 

In Sheldon’s universum, elke keer als een held of schurk zijn “origin story” beleeft, in plaats van het verkrijgen van verbazingwekkende krachten, het redden van mensen, of het aansluiten bij teams, eindigen de personages met een gruwelijke dood, het kwetsen van anderen, of het worden van letterlijke terroristen.

Er komt werkelijk geen einde aan de gruwelijkheden die Sheldon in de twee delen van Ruins onderzoekt. 

Enkele van de meest verontrustende verhalen tonen Peter Parker die bestraald wordt en langzaam sterft aan zijn spinnenbeet, maar niet voordat hij veel van het personeel van de Daily Bugle infecteert en doodt, Jeanne-Marie en Jean-Paul die dakloos op straat staan en aan hun elleboog vergroeid zijn, en de Silver Surfer die letterlijk zijn eigen borstkas openscheurt om “te ervaren hoe hij moet ademen”. 

Een van de gruwelijkste verhalen gaat echter over een uit de hand gelopen Magneto, die duidelijk zijn best heeft gedaan om zijn magnetisme onder controle te krijgen, maar een verloren strijd voert.

De Meester van het Magnetisme heeft zijn enorme magnetische krachten gebruikt om wild onwaarschijnlijke prestaties te leveren, waaruit blijkt dat de bovengrenzen van zijn kracht nog niet zijn vastgelegd.

In Ruins blijkt echter dat Erik Lehnsherr zijn gaven veel minder goed onder controle heeft en zijn leven lang heeft geprobeerd ze verborgen te houden.

Phillip Sheldon komt op reis aan op een vliegveld en ziet daar meteen Magneto, in een trenchcoat met wat lijkt op een bom op zijn borst.

Als de “bom” overbelast begint te raken vindt er een enorme explosie plaats, en het wordt snel duidelijk dat deze machine in feite geen bom was, maar een apparaat dat zijn krachten op afstand hield.

Erik sterft op pijnlijke wijze, waarbij al het ijzer in zijn bloed letterlijk uit hem wordt gerukt door zijn eigen krachten.

In Marvel’s Prime universum is Magneto momenteel een van de belangrijkste leiders van de nieuwe mutantennatie Krakoa. 

Naast Professor X als hoofd van de Quiet Council. Magneto heeft zijn krachten altijd gebruikt om zijn medemutanten te helpen, dus het is bijzonder wreed om Erik zo alleen en bang te zien sterven in Ruins, omdat hij gewoonlijk zo’n steunpilaar is van kracht en leiderschap in het aangezicht van tegenspoed.

Kijk zeker eens naar de klassieke Tales from the Marvels: Ruins om te zien welke andere gruwelijke geschiedenissen Warren Ellis bedacht heeft.

Please follow and like us:
Pin Share

One thought on “In Marvel’s donkerste tijdlijn werd Magneto gedood door zijn eigen magnetisme

In Warren Ellis' Ruins (1995), Marvel's donkerste tijdlijn zag Magneto niet in staat zijn om zijn krachten te controleren, wat eindigde met zijn eigen magnetisme dat hem doodde.

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)