James Bond film schrijvers luisteren naar Jason Bourne muziek tijdens het werken

Scenarioschrijvers Neal Purvis en Robert Wade, die de laatste zeven James Bond-scripts schreven, geven toe dat zij tijdens het schrijven naar Jason Bourne-muziek luisteren.

James Bond scenarioschrijvers, Neal Purvis en Robert Wade, die onlangs samenwerkten aan het script voor No Time To Die, geven toe dat ze tijdens het schrijven vaak luisteren naar de muziek uit de Bourne franchise. Bond-producent Barbara Broccoli nam Purvis en Wade voor het eerst aan op basis van hun sterke script voor Plunkett & Macleane uit 1999. Het duo zou zeven Bond-scripts schrijven, van The World Is Not Enough uit 1999 tot No Time To Die uit dit jaar.

Hun partnerschap overzag de overdracht van Bonds van Pierce Brosnan naar de toen controversiële casting van Daniel Craig.

James Bond

De Bourne-franchise begon rond dezelfde tijd als het begin van Purvis en Wade’s Bond-periode, met The Bourne Identity, dat in 2002 debuteerde.

De filmreeks volgt de CIA-agent Jason Bourne, gespeeld door Matt Damon, die efficiënte moorden pleegt en zijn mysterieuze verleden probeert te ontrafelen.

De franchise omvat vijf bioscoopfilms, waarvan vier met Damon in de hoofdrol, en een kortstondige spin-off prequelserie. De meest recente, Jason Bourne, kwam in 2016 uit als een direct vervolg op The Bourne Ultimatum (2007).

Nu, in een interview met The Guardian, geven Purvis en Wade toe dat de Bourne-muziek vaak een soundtrack vormt voor hun Bond-schrijfschema.

“We luisteren heel vaak naar de Bourne-muziek als we aan het schrijven zijn,” zegt Purvis.

De schrijvers geven ook een anekdote over hun eigen muzikale neigingen, en vertellen hoe ze ooit hun originele James Bond thema (ze schreven het als studenten aan het eind van de jaren ’70) uitvoerden voor Bond producer Michael G. Wilson.

“Wilson zei: ‘Geef je dagtaak niet op’,” voegt Purvis eraan toe. “Wat ik een beetje onnodig vond.”

Fans zullen de keuze van de James Bond-schrijvers voor achtergrondmuziek zeker kritisch bekijken. Aan de ene kant is het een onschuldige – vleiende, zelfs – knipoog naar John Powell’s indrukwekkende spionagescore.

Maar het benadrukt ook de stekelige relatie tussen de concurrerende spionagefranchises.

Halverwege de jaren 2000 stond de Bourne-serie op het punt James Bond in te halen als ‘s werelds belangrijkste spionageserie.

Men zou echter kunnen aanvoeren dat Bourne heeft geholpen om Bond, waarvan de films uit de jaren ’90 steeds campy en verguisder werden, nieuw leven in te blazen.

Toen in 2006 een nieuwe James Bond verscheen, had hij meer gemeen met de brutale, paranoïde Jason Bourne dan met de flirterige Jamrs Bond van Brosnan.

Het is meer dan waarschijnlijk dat Purvis en Wade zich terdege bewust zijn van de kloof tussen Bond en Bourne.

Toch is het begrijpelijk dat het duo wat afstand wil nemen van hun vroegere Bond-scripts, althans tijdens het schrijven van de volgende, ondanks de uitstekende scores van David Arnold, Thomas Newman, en Hans Zimmer.

De Bourne-muziek creëert zeker een spionagevriendelijke sfeer zonder de Bond-schrijvers te herinneren aan het gewicht van hun eigen franchise.

Andere Bond-muziek, zoals het dalende, repetitieve thema of het pantheon van intro-nummers, zijn bijna te iconisch, te oorsaai, om te inspireren tot gerichte schrijfsessies.

Fans zouden ook niet willen dat Purvis en Wade te veel afgeleid worden, als en wanneer ze beginnen te werken aan het script voor de James Bond No Time To Die opvolger.

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “James Bond film schrijvers luisteren naar Jason Bourne muziek tijdens het werken

Scenarioschrijvers Neal Purvis en Robert Wade, die de laatste zeven James Bond-scripts schreven, geven toe dat zij tijdens het schrijven naar Jason Bourne-muziek luisteren.

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)