Dune Part 2 officieel goedgekeurd, release datum vastgesteld op 2023

"Dune" krijgt officieel een vervolg.

Dune: Legendary Entertainment kondigde het nieuws aan in een tweet op dinsdag, waardoor het kruid op het scherm zal blijven vloeien. Warner Bros. zal de film distribueren en helpen financieren, hoewel Legendary het primaire geld achter de film is en de filmrechten op de boekenserie bezit. De film zal naar verwachting een exclusieve bioscooprelease hebben, en Legendary zal dat punt waarschijnlijk ijzersterk maken nadat “Dune” vorige week gelijktijdig in de bioscoop en op HBO Max debuteerde.

Het onorthodoxe distributiepatroon was een concessie van Warner Bros, maar één die voor oproer zorgde toen het in 2020 werd onthuld. “Dune: Part 2” zal in de bioscoop te zien zijn op 20 oktober 2023.

Dune Part 2

 

Het eerste deel van het sci-fi epos, dat 22 oktober opende in de VS, verdiende 41 miljoen dollar aan kaartverkoop in zijn eerste weekend. Dat resultaat was de beste filmopening van het jaar voor Warner Bros. en een teken van het verlangen van de fans om “Dune” niet alleen te streamen, maar ook op het grote scherm te zien.

De film heeft het ook goed gedaan in het buitenland, waar hij wereldwijd bijna 225 miljoen dollar heeft opgebracht. De binnenlandse openingsresultaten waren ruwweg in lijn met wat Warner Bros. verwachtte toen de film groen licht kreeg, wat opmerkelijk is want dat was lang voordat COVID-19 het medialandschap op zijn kop zette.

Een terugkeer naar Arrakis was altijd al een deel van het plan. Regisseur Denis Villeneuve was er in interviews onvermurwbaar over dat zijn bewerking van Frank Herbert’s roman uit twee delen zou bestaan. De openingstitel van de film luidde zelfs vrij vet: “Dune: Part 1.”

Tijdens een interview met Variety op het Toronto Film Festival zei Villeneuve: “Ik wilde in het begin de twee delen tegelijk doen. Om verschillende redenen ging dat niet door, en ik ging akkoord met de uitdaging om deel één te maken en dan te wachten om te zien of de film genoeg enthousiasme opriep.

Toen ik bezig was met het eerste deel, heb ik er echt al mijn passie in gestoken, voor het geval het het enige deel zou zijn. Maar ik ben optimistisch.”

Er is nog een hoop verhaal te ontvouwen. “Dune: Part 1” eindigt met Timothée Chalamet’s Paul Atreides, een Messiaanse figuur in het hart van de serie, die beschutting zoekt voor vijanden in de woestijn.

“Dune: Part 2” zal zijn inspanningen volgen om wraak te nemen op de adellijke families die zijn vader, hertog Leto Atreides, hebben vermoord en zichzelf weer aan de macht te brengen.

De leiding van WarnerMedia zinspeelde ook op een deel twee in een interview met Variety op donderdag, waarbij leidinggevende Ann Sarnoff zei dat de greenlight gebaseerd zou zijn op “het geheel van wat ‘Dune’ kan doen voor het bedrijf, inclusief HBO Max.”

“Het verhaal op zich zet aan voor een vervolg. De productie is zo geweldig en het verhaal is zo meeslepend dat het niet alleen op box office beoordeeld zal worden,” zei Sarnoff.

Afgelopen winter dreigde de release van “Dune” overschaduwd te worden door de beslissing van Warner Bros. om haar gehele 2021 slate uit te brengen op HBO Max op hetzelfde moment dat de films in de bioscopen debuteerden. Legendary dreigde met gerechtelijke stappen en Villeneuve haalde uit naar de bioscoop, maar de spanningen zijn sindsdien afgenomen, niet alleen met het “Dune” team, maar ook met andere artiesten die werden afgeschrikt door de beslissing van Warner Bros.

Verschillende filmmakers achter films die niet aansloegen aan de kassa’s, zoals “In the Heights” en “Cry Macho”, kwamen er toch nog bovenop nadat de studio ervoor koos om achterstallige deals uit te betalen als een manier om de gemoederen te bedaren. Warner Bros. heeft zich geëngageerd om zijn films vanaf 2022 exclusief in de bioscoop uit te brengen gedurende 45 dagen.

In het geval van “Dune” hadden de twee bedrijven en Villeneuve niets dan aardige dingen te zeggen toen ze officieel een nieuw deel aankondigden. Legendary zei: “We zouden nooit zover zijn gekomen zonder de buitengewone visie van Denis en het geweldige werk van zijn getalenteerde crew, de schrijvers, onze geweldige cast, onze partners bij Warner Bros. en natuurlijk de fans! Op meer Dune.”

Warner Bros. Pictures Group voorzitter Toby Emmerich was ook uitbundig en zei: “We zijn enthousiast om door te gaan op deze reis met Denis en zijn cast en crew, en onze partners bij Legendary, en kunnen niet wachten om het volgende hoofdstuk van dit epische verhaal naar de bioscoop te brengen in oktober 2023.”

In de eerste “Dune” film spelen Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Jason Momoa, en Javier Bardem de hoofdrollen.

De casting voor het tweede deel van de film is nog niet bekendgemaakt, maar veel leden van het ensemble, zoals Chalamet, hebben gezegd dat ze graag terugkomen voor meer. Villeneuve heeft niet alleen zijn grootste kassucces geregisseerd, maar hij mag ook de roman op zijn manier aanpassen.

“Het was een droom van mij om Frank Herbert’s ‘Dune’ te verfilmen en ik moet de fans, de cast en crew, Legendary en Warner Bros. bedanken voor het steunen van deze droom,” zei hij. “Dit is nog maar het begin.”

Warner Bros. Pictures Group voorzitter Toby Emmerich was ook uitbundig, zeggende: “We zijn enthousiast om door te gaan op deze reis met Denis en zijn cast en crew, en onze partners bij Legendary, en kunnen niet wachten om het volgende hoofdstuk van dit epische verhaal naar de bioscoop te brengen in oktober 2023.”

In de eerste “Dune” film spelen Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Jason Momoa, en Javier Bardem de hoofdrollen. De casting voor het tweede deel van de film is nog niet bekendgemaakt, maar veel leden van het ensemble, zoals Chalamet, hebben gezegd dat ze graag terugkomen voor meer.

Villeneuve heeft niet alleen zijn grootste kassucces geregisseerd, maar hij mag de roman ook nog eens op zijn manier bewerken.

“Het was een droom van mij om Frank Herbert’s ‘Dune’ te verfilmen en ik moet de fans, de cast en crew, Legendary en Warner Bros. bedanken voor het steunen van deze droom,” zei hij. “Dit is nog maar het begin.”

De critici waren overwegend positief over “Dune”, en afgezien van de kritieken, heeft Villeneuve iets bereikt wat velen voor onmogelijk hielden. Regisseurs hebben tientallen jaren geworsteld om de romans van Herbert op het scherm te krijgen en toen David Lynch er eindelijk in slaagde om het omvangrijke boek te verfilmen, was het resultaat “Dune” uit 1984, een catastrofe op elk vlak en een film die de filmmaker later zou verafschuwen. 

Deze “Dune” zou niet alleen een commercieel succes kunnen worden, maar zou ook kunnen meedraaien in het prijzenseizoen, met sommige prognostici die beweren dat het Oscars potentieel heeft.

Warner Bros. en Legendary werkten eerder al samen aan “Godzilla vs. Kong”, een monster mash-up die in maart vorig jaar wereldwijd een indrukwekkende 467,8 miljoen dollar opbracht.

Er is ook nog veel meer “Dune” te krijgen dan een vervolg. Herbert schreef nog verschillende romans die zich afspelen in de Dune-wereld, hoewel de daaropvolgende boeken steeds geheimzinniger en minder lezersvriendelijk worden.

Please follow and like us:
Pin Share

One thought on “Dune Part 2 officieel goedgekeurd, release datum vastgesteld op 2023

"Dune" krijgt officieel een vervolg.

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)