Disney+ heeft nog een lange weg te gaan om Netflix te verslaan

Hoe succesvol Disney+ ook mag zijn, het heeft nog een lange weg te gaan voordat het Netflix kan verslaan. Toen Disney eind 2019 hun streamingdienst lanceerde, voorspelden analisten uit de sector oorspronkelijk dat het zou raken wat zij het “ambitieuze doel” noemden van 50 miljoen abonnees in 2020. Dat zou zijn gezien als een enorm succes, ook door Disney, maar de realiteit bleek nog beter voor het Huis van de Muis. Disney+ passeerde 100 miljoen abonnees in maart 2021, en de huidige voorspellingen suggereren dat Disney+ in 2026 294 miljoen abonnees zal hebben en daarmee de voor dat jaar geraamde 286 miljoen van Netflix zal verslaan.

De streamingoorlogen zijn zeker verhit, maar de koplopers zijn zonder twijfel Netflix en Disney+. Andere streamingdiensten zullen naar verwachting achterblijven bij deze twee, met voorspellingen Amazon’s Prime Videodienst zal 184 miljoen bereiken tegen 2026, HBO Max zal 50 miljoen bereiken, en Apple TV+ zal slechts 11 miljoen bereiken. Disney zal opgelucht zijn om te zien dat hun start naar streaming zo goed heeft gewerkt, vooral rekening houdend met de coronaviruspandemie die zijn andere inkomstenstromen heeft beïnvloed.

En toch is er, ondanks alles, geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid over de opkomst van Disney+. De realiteit is dat Disney+ nog een lange weg te gaan heeft voordat het zijn meer gevestigde rivaal echt kan verslaan, zowel in termen van de verscheidenheid van de aangeboden programma’s als zelfs in functionaliteit. In plaats van het aantal Disney+ abonnementen te beschouwen als bewijs dat de klus geklaard is, moet het Mouse House voortbouwen op het basis van dit succes om iets echt revolutionairs te maken.

Netflix heeft een betere variëteit aan successen.

disney-netflix

Netflix is van oudsher terughoudend in het bespreken van de prestaties van individuele shows, en de werkelijke kijkcijfers zijn inderdaad een goed bewaard geheim; toch is de streaminggigant in de context van toenemende concurrentie begonnen iets doorzichtiger te worden over zijn gegevens.

In een toespraak op de Code Conference 2021 onthulde mede-CEO Ted Sarandos de top performers van Netflix; recente hits zijn onder meer Shonda Rhimes’ Bridgerton, de Russo broers’ Extraction, Lupin, The Witcher, Enola Holmes, The Queen’s Gambit, Army of the Dead, en Sweet Tooth.

Het is meteen duidelijk hoe divers Netflix is, want dit omvat alles van romantische periodestukken tot buitenlandse vertalingen. Interessant is verder dat Netflix natuurlijk graag franchises als The Witcher en Stranger Things wil ontwikkelen, maar daar helemaal niet afhankelijk van is. “Franchises zijn goed, maar wat je wilt zijn hits”, merkte Sarandos op.

Het contrast tussen Netflix en Disney+ is opmerkelijk. Waar Netflix inhoud produceert voor een breed scala aan kijkers, is de meerderheid van de Disney+-inhoud gericht op gezinnen, waardoor het soort shows dat Disney kan uitbrengen op hun streamingdienst onmiddellijk wordt beperkt.

Hoewel een meer volwassen inhoud internationaal beschikbaar is onder de Star-banner, bestaat dit momenteel niet in de Verenigde Staten in werkelijkheid voelt Star nog steeds als een soort nakomertje, een poging om inhoud uit te brengen in markten die geen Hulu hebben.

De echte hit van Disney+’s eerste jaar was eigenlijk Hamilton. Analytici van derden suggereren dat Hamilton veel groter was dan The Mandalorian, met een toename van aanmeldingen met een verbluffende 641 procent.

Maar het tweede jaar van Disney+ werd volledig gedomineerd door franchises, met Marvel en Star Wars releases die het gepraat over al het andere overstemden. Disney+ is in de tegenovergestelde positie van Netflix gestruikeld, een positie waarin het steeds afhankelijker wordt van franchises. Sarandos’ woorden zijn amusant gericht aan zijn belangrijkste concurrent.

Netflix' algoritme is het echte geheim van zijn succes.

Disney+ heeft nog een lange weg te gaan om Netflix te verslaan 1

Het grootste voordeel van Netflix vergeleken met Disney+ is echter zijn functionaliteit. Sommige critici hebben geklaagd dat Netflix een identiteit mist, een verenigend gevoel van merk, maar ze hebben het punt gemist; Netflix is diepgaand een gegevens gedreven bedrijf.

Netflix heeft een enorme inhoudsbibliotheek, die veel groter is dan Disney+, en er is absoluut geen manier om er gemakkelijk doorheen te navigeren; als gevolg daarvan heeft de streaminggigant veel van zijn tijd en moeite geïnvesteerd in het maken van geavanceerde algoritmen die het gedrag van een gebruiker analyseren en een geïndividualiseerde ervaring voor elke gebruiker maken.

Het Netflix-platform verdeelt kijkers in meer dan tweeduizend”smaakgemeenschappen. Films en tv-programma’s worden uitgebreid voorzien van micro-tags met metadata om ervoor te zorgen dat ze aan de juiste mensen worden aanbevolen. Netflix krijgt meer gegevens over een kijker elke keer dat ze iets uitchecken op de streamingdienst, waardoor de aanbevelingen verbeteren.

Hoe vaker iemand Netflix gebruikt, hoe beter zijn ervaring zal zijn. Onderzoekers van Netflix beweren dat mensen afhaken als ze niet binnen 60 tot 90 seconden iets vinden, dus alles hangt af van de nauwkeurigheid van het algoritme.

Daarentegen is de functionaliteit van Disney+ voor verbetering vatbaar, en vreemd genoeg wordt dat duidelijk door de manier waarop de streamingdienst omgaat met MCU-content.

Om een voorbeeld te gebruiken, wanneer de aftiteling van de laatste aflevering van een Marvel tv-show rolt, raadt Disney+ gewoon aan om een andere te kijken en de aanbeveling lijkt een vaste te zijn, maakt niet uit of de kijker die andere serie nog maar net een week geleden heeft bekeken.

In tegenstelling tot de verfijnde programmering van Netflix, lijkt die van Disney+ vrij eenvoudig te zijn, een “one-size-fits-all”-benadering die tot nu toe werkt omdat het niet zo veel inhoud heeft.

Het is ook veelzeggend dat deze functionaliteit de franchising versterkt, in plaats van een kijker aan te moedigen om zich bezig te houden met de bredere waaier van inhoud op Disney+; iemand die een Marvel tv-show bekijkt, zal gewoon naar een andere worden verwezen, niet naar een serie die ergens anders zit maar thematisch of stilistisch gelijkaardig is.

Dit suggereert dat mensen zich bezighouden met Marvel en Star Wars, niet noodzakelijk met Disney+ zelf. Ondertussen is het vermeldenswaard dat Analytics van derden suggereren dat geen van de Marvel- en Star Wars-series de positie van Stranger Things als de langst bestaande meest gevraagde tv-show wereldwijd voor meer dan een paar weken hebben verdrongen.

Disney+ kan ongetwijfeld worden beschouwd als een opmerkelijk succes, en het is goed mogelijk dat de voorspellingen dat de streamingdienst in 2026 meer abonnees zal hebben dan Netflix, correct zijn.

Maar de streaming-oorlogen zijn nog lang niet voorbij, en op dit moment is Disney+ nog steeds de nieuweling op het blok, momenteel overmatig afhankelijk van twee grote franchises. Netflix omarmt franchises een Bridgerton spinoff is in de maak, Stranger Things spinoffs worden binnenkort gelanceerd, en The Witcher is de basis geworden voor een transmedia universum, maar ze zijn niet afhankelijk van hen op dezelfde manier als Disney+. Wat meer is, in termen van functionaliteit, ligt Netflix momenteel lichtjaren voor. Disney+ heeft nog een lange weg te gaan.

Please follow and like us:
Disney+ heeft nog een lange weg te gaan om Netflix te verslaan 2
Pin Share

One thought on “Disney+ heeft nog een lange weg te gaan om Netflix te verslaan

Comments are closed.