Clint Eastwood 10 Van zijn beste filmen

Clint Eastwood als de naam klinkt is de vraag, is hij een acteur of is hij een icoon? We houden het op beide, een icoon en een fantastisch acteur. Als acteur is hij wel het meeste bekend, maar ook in de regie en de productie heeft hij zijn naam weten te maken. Wat misschien minder geweten is dat hij ook een componist is. Zo was hij muziekcomponist voor Mystic River, Flags of Our Fathers, Absolute Power, The Bridges Of Madison County en voor de jongere generatie misschien het meest bekend Million Dollar Baby.

In de films van Sergio Leone is hij de Man With No Name die met een dodelijke blik en een boosaardige grijns naar zijn tegenstanders staart. Als inspecteur Dirty Harry Callahan explodeert hij op het scherm met een soort laconieke intensiteit waarbij hij boeven en psychopaten uitdaagt kom op ga je gang Make My Day.

Op de een of andere manier is die persoonlijkheid in de loop van de jaren rijper geworden waarbij Eastwood filmbezoekers toestond hem kwetsbaarder te zien.

Eastwood zal in zijn acteren bijna altijd een eenling zijn die harder en straffer is al de rest. Dat is hij ook in meesterwerken zoals Bridges of Madison County en Million Dollar Baby en toch laat hij daar ook een kant zien die kwetsbaar is, die gevoelens heeft en kan gekwetst worden. In Million Dollar Baby is dit heel duidelijk op een meesterlijke manier weergegeven.

Nog altijd weet hij filmfans te verbazen denk maar even aan de The Mule waar hij een prachtige rol neerzet. Weldra keer hij ook terug in Cry Macho waar hij weer een sterke prestatie zou neerzetten en dat op 91-jarige (ja 91) leeftijd. Eastwood is geboren op 31 mei 1930!

We hebben hier 10 prachtige films in een lijst gezet en we raden echt aan als je deze niet kent, nog niet gezien hebt om het echt te doen. Waar we kunnen is er een link bij waar je de film kan streamen.

Verder geven we ook een overzicht van zijn acteerprestaties, zijn prestaties bij de regie en zijn audio prestaties.

Wist je dat hij als acteur is doorgebroken door zijn rol in Rawhide een tv-serie die liep van 1959 tot 1965.

Clint Eastwood 10 van zijn meesterwerken!

10

Play Misty for Me (1971)

De psychologische thriller betekende Eastwood’s regiedebuut. Hij gaf zichzelf de rol van een disc jockey die de verkeerde vrouw uitkiest om casual seks mee te hebben in deze voorloper van “Fatal Attraction”.

Jessica Walters als zijn gedumpte geliefde heeft de meer show-achtige rol, maar Eastwood speelt bekwaam het publiek surrogaat. Hij is een beetje een eikel, maar we steunen hem toch.

9

Where Eagles Dare (1968)

Puur escapistisch plezier. Eastwood en Richard Burton vormen een onwaarschijnlijk, maar bevredigend duo in dit verhaal over een team parachutisten dat een onneembaar nazi-fort op een bergtop moet overvallen.

De acteurs noemden de film naar verluidt “where doubles dare” vanwege het vele werk van stuntmannen op het scherm, maar de actiescènes zijn echt spannend en staan decennia later nog steeds overeind.

8

Thunderbolt and Lightfoot (1973)

Clint in mineur. Het is het verhaal van een bankovervaller die een jonge boef (Jeff Bridges, nooit beter) onder zijn hoede neemt als hij probeert te ontsnappen aan zijn nijdige voormalige dievenbende en de politie die op jacht is naar een verborgen buit.

Grappig en toch aangrijpend, met Eastwood, altijd de meest gulle acteur, die Bridges de ruimte geeft om te schitteren.

7

Dirty Harry (1971)

Eastwood bereikte een nieuw niveau van supersterrendom als een stoere San Francisco agent die de regels buigt in zijn jacht naar gerechtigheid.

Harry Callahan is een fascist met een schaamteloze minachting voor de wetten die hij gezworen heeft te handhaven, maar afgezien van morele bezwaren, is het moeilijk om een gedenkwaardiger filmprestatie te bedenken dan die Eastwood hier neerzet.

6

Escape From Alcatraz (1979)

Een drama over een waargebeurde gevangenisuitbraak in de Baai van San Francisco met Eastwood als Frank Morris, een briljante dief met de vindingrijkheid en durf om een uitweg uit de Rock te bedenken.

Gespannen en spaarzaam is de slotscène waarin Morris en zijn medeplichtigen uit hun cel ontsnappen en worstelen om niet ontdekt te worden.

5

The Beguiled (1971)

Eastwood’s gewonde Yankee soldaat laat de tienerbewoners van een seminarie en hun dwaze directrice heet onder het korset worden, wat een golf van moorddadige jaloezie teweegbrengt in dit gehamde stukje zuidelijke gothic.

De transformatie van de acteur van de rake caddy naar het slachtoffer behoort tot zijn beste werk. “The Beguiled” werd een bom bij de release, maar het liet verborgen diepten zien van Eastwood’s talent op het scherm.

4

Unforgiven (1992)

De film die Eastwoods onwaarschijnlijke tweede carrière als Oscar-liefhebber inluidde, met de acteur die een beeldje voor Beste Film scoorde en een prijs voor zijn regie.

Veel van de lof ging destijds naar Eastwoods filmmaken, maar zijn acteerwerk is hier ook van topniveau.

“Unforgiven” is een film die handelt over de gevolgen van geweld en als Will Munny, een voormalige bandiet die zich met moeite vastklampt aan het leven op het rechte pad, verpersoonlijkt Eastwood het donkere hart van het oude Westen.

3

Bridges of Madison County (1995)

Fans van de Robert James Waller potboiler wilden dat Robert Redford Robert Kincaid zou spelen, de National Geographic fotograaf die een hartstochtelijke affaire heeft met Francesca Johnson, een huisvrouw uit Iowa.

Het is goed dat Eastwood de rol op zich heeft genomen. Redford zou te glanzend zijn geweest, te uit de pagina’s van een liefdesroman geplukt.

Eastwood daarentegen laat je de eenzaamheid voelen die deel uitmaakt van Kincaid’s rondreizende bestaan en de laatste, beste hoop op liefde en verbondenheid die Meryl Streep’s Francesca vertegenwoordigt.

Geen oog blijft droog als Streep en Eastwood hun laatste, verlangende ontmoeting hebben in een regenwoud.

2

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Eastwood’s “Blondie” is de typische Western antiheld, met zijn altijd aanwezige sigaar, poncho, six shooter en flexibele morele kompas.

De beste van de samenwerking tussen de acteur en Leone, een grootse, spectaculaire update van het soort films dat John Ford en John Wayne ooit maakten.

Vaak geïmiteerd, soms geparodieerd, er is geen betere dan het origineel voor zijn brutaliteit en inventiviteit (er is nooit een betere shootout geweest dan de finale van de film).

En het is Eastwood, met zijn zongebruinde blik, die de camera’s blik vasthoudt en een prestatie levert die tot in de eeuwigheid nazindert.

1

Million Dollar Baby (2004)

Frankie Dunn, de norse bokstrainer die Eastwood speelt in deze Oscar-winnaar, is moeilijk om van te houden, laat staan om aardig te vinden.

Maar hij verandert door zijn mentorschap van de dappere Maggie (Hilary Swank), een vechter die niets te verliezen heeft en een surrogaatdochter wordt voor Frankie.

Hun afscheid krijgt een tragisch gewicht dat maar weinig films kunnen bereiken, wat een verdienste is van Eastwoods grenzeloze talent en zijn moed als artiest.

Acteren

2021 Cry Macho als Mike Milo
2021 Ennio als Self

 

2020 Charles Bronson, le génie du mâle als Self (archive footage)
2019 QT8: Quentin Tarantino – The First Eight als Self (archive footage)
2018 Sergio Leone – Portret van een Outlaw als Himself (archive footage)
2018 The Mule als Earl Stone
2018 Die Clint Eastwood Story als Himself
2018 My Next Guest Needs No Introduction With David Letterman (1 aflevering) als Self
2017 Desenterrando Sad Hill als Self
2017 John Travolta, le miraculé d’Hollywood als Self – Filmmaker (archive footage)
2015 One Soldier’s Story: The Journey of American Sniper als Himself
2015 Anything Is Possible
2015 Tab Hunter Confidential als Himself
2014 American Sniper als Church Goer
2014 And the Oscar Goes To…
2014 Éternelle Jean Seberg als Self
2013 Don’t Say No Until I Finish Talking: The Story of Richard D. Zanuck als Self
2013 Eastwood Directs: The Untold Story als Himself
2013 Milius als Himself
2013 Tales from the Warner Bros. Lot als Himself
2012 Trouble with the Curve als Gus
2011 Clint Eastwood’s West als Himself
2011 Kurosawa, la voie als Himself
2010 Reel Injun als Himself
2010 The Eastwood Factor als Himself
2009 Johnny Mercer: The Dream’s on Me als Self / Host
2009 Vittorio D.
2008 Gran Torino als Walt Kowalski
2008 A Moral Right: The Politics of Dirty Harry als Himself
2008 The Long Shadow of Dirty Harry als Himself
2008 The Craft of Dirty Harry als Himself
2008 The Evolution of Clint Eastwood als Himself
2008 The Business End: Violence in Cinema als Himself
2008 You Must Remember This: The Warner Bros. Story als Narrator
2008 An Old Fashioned Love Story: Making ‘The Bridges of Madison County’
2007 Bienvenue à Cannes als Self
2007 Fog City Mavericks als Himself
2007 Clint Eastwood Presents Tony Bennett: The Music Never Ends als Himself
2007 Clint Eastwood, le franc-tireur als Clint Eastwood
2006 Denn sie kennen kein Erbarmen: Der Italowestern als Himself (archive footage)
2005 The Spaghetti West als Himself
2005 Pennis from Heaven als Self
2004 Million Dollar Baby als Frankie Dunn
2004 CMT Insider (1 aflevering)
2004 Leone’s West
2003 A Decade Under the Influence als Self
2003 Piano Blues als Self
2002 Iron and Beyond als Himself – Actor & Director
2002 All on Accounta Pullin’ a Trigger als Self
2002 Eastwood & Co.: Making ‘Unforgiven’ als Self
2002 Eastwood… A Star als Self
2002 Blood Work als Terry McCaleb
2001 The Unbeatable Bruce Lee als Himself (archive footage)
2001 Dirty Harry: The Original als Self
2001 America: A Tribute to Heroes als Himself
2001 Play It Again: A Look Back at ‘Play Misty for Me’
2000 Kurosawa als Himself
2000 Clint Eastwood: Out of the Shadows als Self
2000 Space Cowboys als Frank Corvin

1999 The Early Show (1 aflevering) als Himself
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (2 afleveringen) als Self – Guest
1999 True Crime als Steve Everett
1999 The Directors (1 aflevering)
1999 Forever Hollywood als Himself
1998 Junket Whore als Self
1998 AFI’s 100 Years… 100 Movies (1 aflevering) als Self
1998 Lee Marvin: A Personal Portrait by John Boorman als Self (archive footage)
1997 Eastwood on Eastwood als Self
1997 Eastwood After Hours als Himself
1997 Absolute Power als Luther Whitney
1996 The Daily Show (2 afleveringen)
1995 The First 100 Years Of Cinema
1995 The Bridges of Madison County als Robert Kincaid
1995 Casper als Clint Eastwood (uncredited)
1995 A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies als Himself
1995 Les Cent et Une Nuits de Simon Cinéma als Self – in Cannes
1994 Clint Eastwood: The Man from Malpaso als Self
1994 Inside the Actors Studio (1 aflevering)
1994 Don’t Pave Main Street: Carmel’s Heritage als Narrator
1994 A Century of Cinema
1993 A Perfect World als Chief Red Garnett
1993 In the Line of Fire als Secret Service Agent Frank Horrigan
1992 Unforgiven als William Munny
1992 The Tonight Show with Jay Leno (2 afleveringen)
1991 Doris Day: A Sentimental Journey als Himself
1990 Stars 90 (1 aflevering) als self
1990 White Hunter, Black Heart als John Wilson
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration als Himself
1990 The Rookie als Nick Pulovski
1989 Gary Cooper: American Life, American Legend als Host
1989 Pink Cadillac als Tommy Nowak
1988 James Stewart’s Wonderful Life als Himself
1988 The Dead Pool als Insp. Harry Callahan
1987 Happy 100th Birthday, Hollywood als Himself
1986 Heartbreak Ridge als Gunnery Sgt. Tom ‘Gunny’ Highway
1985 Pale Rider als Preacher
1984 City Heat als Lieutenant Speer
1984 Tightrope als Capt. Wes Block
1983 Sudden Impact als Insp. Harry Callahan
1982 Honkytonk Man als Red Stovall
1982 Firefox als Mitchell Gant
1982 Na sowas! (1 aflevering) als Self
1982 Champs-Elysées (1 aflevering) als Self
1982 Clint Eastwood: Director als Himself
1980 Any Which Way You Can als Philo Beddoe
1980 Bronco Billy als Bronco Billy
1979 Escape From Alcatraz als Frank Morris
1978 The Kennedy Center Honors (1 aflevering) als Self
1978 Every Which Way but Loose als Philo Beddoe
1977 The Gauntlet als Ben Shockley
1977 Bitte umblättern (2 afleveringen) als Self
1976 The Enforcer als Insp. Harry Callahan
1976 The Outlaw Josey Wales als Josey Wales
1975 The Eiger Sanction als Jonathan Hemlock
1974 Thunderbolt and Lightfoot als Thunderbolt
1973 Magnum Force als Harry Callahan
1973 The Hero Cop: Yesterday and Today als Self
1973 Breezy als Man at Marina (uncredited)
1973 High Plains Drifter als The Stranger
1973 The American Film Institute Salute to … (1 aflevering)
1973 AFI Life Achievement Award: A Tribute to John Ford als Himself
1972 Joe Kidd als Joe Kidd
1971 Play Misty for Me als Dave
1971 Directed by John Ford als Himself (uncredited)
1971 Dirty Harry als Insp. Harry Callahan
1971 The Beguiled: The Storyteller als Himself
1971 The Beguiled als Cpl. John McBurney
1971 Great Performances (2 afleveringen) als self
1970 Kelly’s Heroes als Sergeant First Class Kelly
1970 Two Mules for Sister Sara als Hogan
1969 Paint Your Wagon als “Pardner”
1968 Where Eagles Dare als Lt. Morris Schaffer
1968 On Location: Where Eagles Dare
1968 Coogan’s Bluff als Coogan
1968 Hang ’em High als Marshal Jed Cooper
1967 Le streghe als Husband
1966 The Good, the Bad and the Ugly als Blondie
1966 El magnifico extranjero als Rowdy Yates
1966 Goldene Kamera Verleihung (1 aflevering) als Self
1965 For A Few Dollars More als Manco
1964 A Fistful of Dollars als Joe
1963 The Danny Kaye Show (1 aflevering) als Self
1961 Mister Ed (1 aflevering)
1959 Disneyland ’59 als Self
1959 Rawhide (217 afleveringen) als Rowdy Yates
1958 Ambush at Cimarron Pass als Keith Williams
1958 Lafayette Escadrille als George Moseley
1957 Escapade In Japan als Dumbo Pilot
1957 Maverick (1 aflevering) als Red Hardigan
1956 West Point (1 aflevering)
1956 Away All Boats als Marine (Medic)
1956 The First Traveling Saleslady als Jack Rice
1956 Star in the Dust als Tom – Ranch Hand (uncredited)
1956 Never Say Goodbye als Will (uncredited)
1955 Tarantula als Jet Pilot
1955 Lady Godiva of Coventry als First Saxon
1955 Highway Patrol (1 aflevering) als Joe Keeley
1955 Navy Log
(104 afleveringen) als Burns
(1 aflevering)
1955 Francis in the Navy als Jonesey
1955 Revenge of the Creature als Jennings
1953 The Oscars (6 afleveringen) als Self
1952 Today (1 aflevering)

Regie

2021 Cry Macho … Regisseur
2019 Richard Jewell … Regisseur
2018 The Mule … Regisseur
2018 The 15:17 to Paris … Regisseur
2017 Short Cuts : Pale Rider … Mede-regisseur
2016 Sully … Regisseur
2014 American Sniper … Regisseur
2014 Jersey Boys … Regisseur
2011 J. Edgar … Regisseur
2010 Hereafter … Regisseur
2009 Invictus … Regisseur
2008 Gran Torino … Regisseur
2008 Changeling … Regisseur
2006 Letters from Iwo Jima … Regisseur
2006 Flags of Our Fathers … Regisseur
2004 Million Dollar Baby … Regisseur
2003 The Blues (7 afleveringen) … Regisseur
2003 Piano Blues … Regisseur
2003 Mystic River … Regisseur
2002 Blood Work … Regisseur
2000 Space Cowboys … Regisseur

1999 True Crime … Regisseur
1997 Midnight in the Garden of Good and Evil … Regisseur
1997 Absolute Power … Regisseur
1995 The Bridges of Madison County … Regisseur
1993 A Perfect World … Regisseur
1992 Unforgiven … Regisseur
1990 White Hunter, Black Heart … Regisseur
1990 The Rookie … Regisseur
1988 Bird … Regisseur
1986 Heartbreak Ridge … Regisseur
1985 Vanessa in the Garden … Regisseur
1985 Amazing Stories (1 aflevering) … Regisseur
1985 Pale Rider … Regisseur
1983 Sudden Impact … Regisseur
1982 Honkytonk Man … Regisseur
1982 Firefox … Regisseur
1980 Bronco Billy … Regisseur
1977 The Gauntlet … Regisseur
1976 The Outlaw Josey Wales … Regisseur
1975 The Eiger Sanction … Regisseur
1973 Breezy … Regisseur
1973 High Plains Drifter … Regisseur
1971 Play Misty for Me … Regisseur
1971 The Beguiled: The Storyteller … Regisseur

Productie

2021 Cry Macho … Producer
2019 Richard Jewell … Producer
2018 The Mule … Producer
2018 Indian Horse … Executive Producer
2018 The 15:17 to Paris … Producer
2016 Sully … Producer
2014 American Sniper … Producer
2014 Jersey Boys … Producer
2012 Trouble with the Curve … Producer
2011 J. Edgar … Producer
2010 Dave Brubeck: In His Own Sweet Way … Executive Producer
2010 Hereafter … Producer
2009 Invictus … Producer
2009 Johnny Mercer: The Dream’s on Me … Executive Producer
2008 Gran Torino … Producer
2008 Changeling … Producer
2006 Letters from Iwo Jima … Producer
2006 Flags of Our Fathers … Producer
2004 Million Dollar Baby … Producer
2003 Mystic River … Producer
2002 Blood Work … Producer
2000 Space Cowboys … Producer

1999 True Crime … Producer
1997 Midnight in the Garden of Good and Evil … Producer
1997 Absolute Power … Producer
1995 The Stars Fell on Henrietta … Producer
1995 The Bridges of Madison County … Producer
1993 A Perfect World … Producer
1992 Unforgiven … Producer
1990 White Hunter, Black Heart … Producer
1988 Thelonious Monk: Straight, No Chaser … Executive Producer
1988 Bird … Producer
1986 Heartbreak Ridge … Producer
1985 Pale Rider … Producer
1984 Tightrope … Producer
1983 Sudden Impact … Producer
1982 Honkytonk Man … Producer
1982 Firefox … Producer
1972 Joe Kidd … Producer
1971 Dirty Harry … Executive Producer
1971 The Beguiled … Executive Producer
1968 Coogan’s Bluff … Executive Producer

Audio

2011 J. Edgar … Muziek
2010 Hereafter … Muziek
2008 Changeling … Muziek
2007 Grace Is Gone … Muziek
2006 Flags of Our Fathers … Originele muziekcomponist
2004 Million Dollar Baby … Originele muziekcomponist
2003 Mystic River … Originele muziekcomponist
1997 Absolute Power … Originele muziekcomponist
1995 The Bridges of Madison County … Originele muziekcomponist

Please follow and like us:
Pin Share

One thought on “Clint Eastwood 10 Van zijn beste filmen

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)