HBO Max wordt in oktober gelanceerd in zes landen in Europa

HBO Max komt op 26 oktober naar Europa en de eerste lanceringsmarkten zullen Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Spanje en Andorra zijn. De volgende oogst van 14 Europese landen zal in 2022 de door WarnerMedia beheerde streamer ontvangen. Dit zijn onder meer Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije en Slovenië. De SVOD (Subscription Video on Demand) die inhoud zal bevatten van Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network en Max Originals — zal volgende maand een virtueel lanceringsevenement houden waar meer details zullen worden gedeeld over het product- en inhoudsaanbod, evenals de verschillende prijspunten.

Christina Sulebakk , algemeen manager voor HBO Max EMEA, merkt op dat Adult Swim en Turner Classics ook deel zullen uitmaken van het aanbod, samen met acquisities door derden van gescripte en niet-gescripte shows, evenals formats en kinderprogrammering.

“Ons merk met HBO Max is veel breder dan ons oude HBO-merk”, legt Sulebakk uit wanneer hem wordt gevraagd hoe WarnerMedia een identiteit zal creëren voor de dienst in Europa, waar rivalen zoals Netflix en Amazon Prime Video steeds dominantere spelers worden.

“Het is veel energieker en diverser qua inhoud en reikwijdte. Er zit veel liefde in het merk, en energie en inclusiviteit en speelsheid. Dat zijn de dingen die we willen dat mensen echt voelen wanneer ze ernaar kijken”, voegt de voormalige Canal Plus-manager toe, die in 2012 bij HBO Europa kwam werken.

Degenen in het VK en Duitsland zullen echter nog een tijdje moeten wachten voordat ze zich verdiepen in HBO Max. Er zijn momenteel geen plannen om op de twee markten te lanceren, heeft Variety bevestigd, en andere Europese gebieden buiten de 20 hierboven genoemde landen zullen waarschijnlijk het VK en Duitsland voorgaan.

De vertraging komt door WarnerMedia’s lucratieve outputovereenkomsten met andere partners in deze landen, waardoor populaire HBO-programma’s beschikbaar zijn op diensten zoals Sky Atlantic en Now TV. Natuurlijk zijn het niet alleen de outputdeals die de lanceringen in het VK en Duitsland tegenhouden – de technologie en het productaanbod moeten ook concurrerend zijn.

“We evalueren markt voor markt in termen van commerciële kracht in programmering, [en of] het de juiste portfolio is die we op de markt kunnen brengen – niet alleen de HBO-lei maar WarnerMedia in het algemeen”, zegt Sulebakk.

Terwijl HBO al jaren originele programma’s maakt in Europa, met recentere shows zoals Spaanse horror “30 Coins” die de reputatie van het merk in de regio als maker van inhoud versterken, zullen originelen nog meer groeien naarmate HBO Max uitrolt.

Verhalen moeten lokaal resoneren in elke lokale markt om abonnees binnen te halen, maar ze moeten ook wereldwijd reizen, merkt Sulebakk op. “We hebben een overeenkomst dat we alle Max-originelen vervoeren en shows produceren op alle HBO Max-services.”

Terwijl het tarief van HBO Europe eerder meer was afgestemd op de traditionele soorten programma’s die uit de Amerikaanse kabelzender komen, zal de streamingdienst zijn reikwijdte verbreden, zegt Sulebakk. Er komt meer programmering over vrouwen en jongeren met een focus op diversiteit, en dat geldt niet alleen voor scriptdrama, maar ook voor de realiteit en kinderen en familie.

Deens origineel, “Kamikaze”, is een goed voorbeeld. De show, die een 18-jarige influencer volgt die probeert haar leven terug te krijgen nadat ze alles had verloren, won onlangs een prijs voor beste actrice op het prestigieuze Series Mania TV-festival. “Het is een Deense show maar reist ook over de hele wereld en zal bij de lancering in 46 markten in première gaan”, zegt Sulebakk.

“Onze shows worden veel breder in aantrekkingskracht en bekendheid, wat echt goed is, en we hopen dat het de ogen zal openen op internationale shows.”

Wat betreft het filmaanbod van HBO Max – een essentiële pijler nu wereldwijde streamers hun eigen originele filmleien beginnen op te stapelen – zegt Sulebakk dat de prioriteit voor nu tv-shows is, hoewel er een sterke pijplijn binnenkomt van Warner Bros. en de studio’s.

“In Scandinavië moet je het eerste uitbetalingsvenster hebben”, zegt ze. “We streven er echt naar om de beste filmcatalogus van WarnerMedia en Warner Bros te krijgen.”

Dat omvat echter niet de dag-en-datum Amerikaanse releasestrategie die HBO Max heeft gebruikt voor films als ‘Wonder Woman 1984’, ‘In the Heights’ en andere grote releases in 2021. (Dit omvat in theorie Denis Villeneuve’s sci-fi thriller “Dune”, hoewel Sulebakk erop wijst dat de exacte datum waarop “Dune” op HBO Max wordt gelanceerd, nog niet is bevestigd. Een “eerste bioscooprelease” is de prioriteit van het bedrijf, zegt ze, voordat ze eraan toevoegt dat WarnerMedia “in de verschillende vensters kijken en dat in scène zetten.”)

Hoe dan ook: “Dat is geen strategie die we volgen voor onze [Europese] markten”, zegt ze.

Na de lancering in Europa vanaf oktober, zal de dienst in iets minder dan twee jaar in 60 landen gelanceerd zijn. HBO Max debuteerde voor het eerst in de VS in mei 2020, gevolgd in juni in 39 gebieden in Latijns-Amerika.

Johannes Larcher, hoofd van HBO Max International, noemde de langverwachte Europese lancering van de streamer een ‘historisch moment’.

“WarnerMedia-films en series zoals ‘Harry Potter’, ‘Game of Thrones’ en ‘The Big Bang Theory’ worden hartstochtelijk geconsumeerd door fans in heel Europa, en HBO Max is gemaakt om hen de meest intuïtieve en gemakkelijke kijkervaring te bieden bekijk deze en een breed scala aan andere geweldige titels.”