Lukas Dhont film Close wint prijs voor beste film op festival van Sydney

Lukas Dhont film Close, die vorige maand de Grand Prix in Cannes won, heeft zondagavond de Sydney Film Prize, de hoofdprijs van het Sydney Film Festival, in de wacht gesleept. Bij het in ontvangst nemen van de prijs via een videoboodschap zei Lukas Dhont: “Het is een film die uit ons hart komt, waar we vele jaren met veel mensen aan hebben gewerkt.”

Lukas Dhont Film Close

De internationale jury bestond uit de Australische acteur David Wenham, de Australische regisseur Jennifer Peedom, schrijver-regisseur-producent Mostofa Sarwar Farooki (Bangladesh), de Berlijnse Gouden Beer-winnaar Semih Kaplanoglu (Turkije), en de uitvoerend directeur van het Kawakita Memorial Film Institute in Tokio, Yuka Sakano (Japan). 

Twaalf titels in de officiële competitie waren Carla Simons “Alcarras”, Hlynur Palmason’s “Godland”, Colm Baireads “The Quiet Girl” en Del Kathryn Bartons “Blaze”. 

De winnaar krijgt 60.000 AUD$ (41.600 dollar).

De Australische filmmaker Luke Cornish kreeg de geldprijs van AUD$ 10.000 Australia Award voor de documentaire voor “Keep Stepping”, een film die zich afspeelt in de stadsrand van Sydney en gaat over twee vrouwelijke performers die trainen voor de grootste streetdancewedstrijd van Australië.

De Dendy Awards voor Australische korte films werden toegekend aan Jonathan Daw en Tjunkaya Tapaya voor “Donkey” (AFTRS Craft Award en Yoram Gross Animation Award) en Luisa Martiri en Tanya Modini voor “The Moths Will Eat Them Up” (Dendy Live Action Short Award en Rouben Mamoulian Award voor beste regisseur).

De A$10,000 Sustainable Future Award, gewijd aan films met sterke milieuthema’s, werd in zijn tweede jaar uitgereikt aan de Australische documentaire “Delikado”, geregisseerd door Karl Malakunas, die de beproevingen onthult van milieuactivisten op het Filippijnse eiland Palawan.

De Sydney-UNESCO City of Film Award van 10.000 A$, die door Create NSW wordt uitgereikt aan een baanbrekende lokale filmmaker, ging naar filmcomponist Caitlin Yeo, terwijl filmmaker Kylie Bracknell de Deutsche Bank Fellowship for First Nations Film Creatives van 2022 kreeg.

De Fellowship is een belangrijke investering in het ontwikkelen en koesteren van de talenten van lokale creatieven en het vergroten van de wereldwijde bekendheid van het levendige Australische talent op het gebied van filmmaken van ‘First Nations’.

Het 2022 Sydney Film Festival, met meer dan 200 films uit meer dan 60 landen, vond plaats van 8 tot 19 juni 2022.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Neen we zijn geen groep waar je 1000 keer dezelfde vraag ziet. We zijn een groep met informatie over films, series en streaming!

Lukas Dhont Lukas Dhont Lukas Dhont

Please follow and like us:
Pin Share

Enjoy this blog? Please spread the word :)