Sex Pistols God Save The Queen wordt best verkochte single in U.K. tijdens Platina Jubileum

Terwijl de festiviteiten rond het Platina Jubileum van Koningin Elizabeth II doorgaan, bereikte een heruitgave van Sex Pistols’ beruchte anarchistische anthem “God Save The Queen” zaterdag de top van de hitlijsten in het V.K.

Het nummer werd vrijdag heruitgebracht en stond bijna onmiddellijk op nummer 1 – 45 jaar na de beruchte weigering om het nummer op de eerste plaats te zetten. De hit werd oorspronkelijk uitgebracht door de band in 1977, bedoeld om te overlappen met het Zilveren Jubileum van de Koningin dat jaar.

Sex Pistols - God Save The Queen

Het nummer kreeg echter een totaal verbod op radio-airplay van de BBC – wat normaal een kus des doods zou zijn voor een single, maar een passende steun voor de Pistols en hun anti-establishment tirade. Ondanks de blokkade bereikte het nummer één in vele andere hitlijsten, waaronder de NME chart. Het bereikte ook nummer 2 in de UK singles chart (de hoogste plaats werd ingenomen door Rod Stewart’s “I Don’t Want To Talk About It”).

Oorspronkelijk getiteld “No Future”, werd het nummer verboden omdat het teksten bevatte waarin het Verenigd Koninkrijk werd vergeleken met “een fascistisch regime” en waarin werd gezegd dat de koningin “geen mens” is. Leadzanger John Lydon zou later echter verduidelijken: “Je schrijft ‘God Save the Queen’ niet omdat je het Engelse ras haat. Je schrijft zo’n liedje omdat je van ze houdt, en je het zat bent dat ze mishandeld worden.”

In een recent opiniestuk voor de UK Times zei Lydon ook dat hij geen “vijandigheid” koestert tegenover de koninklijke familie en schreef hij zelfs “God bless the Queen. Ze heeft een hoop moeten doorstaan.”

Hij gaf ook commentaar op zijn relatie tot het concept van anarchie en zei: “Anarchie is een vreselijk idee. Laat dat duidelijk zijn. Ik ben geen anarchist… En ik ben verbaasd dat er websites bestaan – .org anarchistische sites – die volledig gefinancierd worden door het bedrijfsleven en toch maar doorratelen over het feit dat ze buiten de shitstorm staan. Het is absurd.”

Om de heruitgave en het Platina Jubileum van de Koningin te herdenken, heeft de band ook een collectible munt en NFT uitgebracht met een Union Jack ontwerp aan de ene kant en de Koningin (lippiercings en al) aan de andere kant.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Neen we zijn geen groep waar je 1000 keer dezelfde vraag ziet. We zijn een groep met informatie over films, series en streaming!
Please follow and like us:
Pin Share

18 thoughts on “Sex Pistols God Save The Queen wordt best verkochte single in U.K. tijdens Platina Jubileum

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)