Was Stranger Things seizoen 4 het wachten waard?

Stranger Things seizoen 4 volume 1 heeft er drie jaar over gedaan om het publiek te bereiken, maar was de nieuwste aflevering van de populaire Netflix-serie het wachten waard?

Stranger Things seizoen 4 heeft er drie jaar over gedaan om op Netflix te komen maar was het het wachten waard? Het is moeilijk te geloven dat de Dufferbroers oorspronkelijk van plan waren Stranger Things in één serie uit te brengen. Misschien moet ik dit niet zeggen omdat ik graag doe alsof het allemaal gepland was, gaf Ross Duffer toe in een interview met CinemaBlend terug 2017, maar Eleven zou zichzelf opofferen en de wereld redden, en dan zou dat het zijn, want er was een moment waarop beperkte series een grote zaak waren.

Gelukkig had Netflix andere ideeën en vroeg de Duffer-broers om ideeën voor seizoen 2. De rest is geschiedenis, met Netflix’s hit sci-fi horror die uiteindelijk in mei 2022 zijn vierde seizoen uitbrengt.

Het is bevestigd dat Stranger Things zal eindigen met seizoen 5, alhoewel er blijkbaar spinoffs zullen komen. Ondanks deze plannen om Stranger Things op lange termijn in leven te houden, neemt de tijd tussen de seizoenen toe; er zat slechts een jaar tussen seizoen 1 en 2, maar seizoen 3 kwam pas in 2019 uit.

Voor een deel komt dat doordat de broers Duffer steeds ambitieuzer worden, met als doel om elk seizoen spectaculairder te maken dan het vorige. 

De kloof tussen seizoen 3 en 4 is natuurlijk groter geworden door de onvermijdelijke verstoring veroorzaakt door de coronaviruspandemie.

Als gevolg daarvan is het lang wachten geweest op Stranger Things seizoen 4. Het nieuwe seizoen van Stranger Things gaat verder vanaf het dramatische einde van seizoen 3 waarin de Russen Hopper gevangennamen,

Eleven haar krachten verloor, en ze Hawkins verliet met de familie Byers. Gelukkig was de terugkeer van Stranger Things het wachten zeker waard hier lees je waarom.

Stranger Things seizoen 4 levert op het niveau dat seizoen 2 niet kon realiseren.

Het was al lang duidelijk dat de broers Duffers verder wilden gaan dan de verhalende grenzen van Hawkins.

In de meest controversiële aflevering van Stranger Things seizoen 2, The Lost Sister, ging Eleven naar Chicago om te leren hoe ze haar krachten kon controleren van haar zus, Eight, een andere ontsnapte uit Hawkins Lab.

De kijkers waren echter nog niet klaar om Hawkins te verlaten, en de aflevering voelde schokkerig aan.

Stranger Things seizoen 4 komt eindelijk tegemoet aan de wens van de Duffers om de omvang van de serie te vergroten, maar het doet dit op een veel organischere manier, door de personages over de hele wereld te verspreiden en hun individuele verhalen door elke aflevering te weven.

Deze aanpak was aan het einde van seizoen 3 van Stranger Things al duidelijk, waardoor de kijkers er veel meer klaar voor waren.

Deze toegenomen omvang betekende dat Stranger Things verder trok dan zijn traditionele thuisbasis in Atlanta, Georgia.

De opnamelocaties voor Stranger Things seizoen 4 waren onder andere New Mexico en Litouwen, waardoor de broers Duffer voor het eerst heel andere omgevingen konden maken dan Hawkins.

Dit is eigenlijk een van de belangrijkste redenen waarom de productie zo lang duurde, omdat de Duffers de serie nauwlettend in de gaten houden.

Zoals producent Shawn Levy uitlegde aan ComicBook.com, Als je naar de serie kijkt, zijn er geen 12 uitvoerende producenten.

Het is nog steeds een zeer kleine groep en de controles zijn rigoureus op elke aflevering.”

Die zorg en aandacht zorgen ervoor dat Stranger Things samenhangend aanvoelt en dat alles nog steeds aanvoelt alsof het zich in dezelfde wereld afspeelt.

Het maakt Stranger Things uniek omdat het nog steeds door een hechte groep wordt gemaakt, ook al is de schaal zo enorm gegroeid. De prijs is echter dat het lang kan duren om Stranger Things te maken.

Seizoen 4 van Stranger Things gaat door met geweldige personage ontwikkelingen

De grootste kracht van Stranger Things ligt echter niet in het spektakel, maar in de personage ontwikkelingen en de geweldige dynamiek tussen de sterren van de serie.

De gebroeders Duffer hebben traditioneel de neiging om hun sterren aan elkaar te koppelen. 

Zodat ze zich op slechts twee personages tegelijk kunnen richten en alhoewel er momenten zijn waarop Stranger Things seizoen 4 deze aanpak volgt, wordt er voor het grootste deel gebruikgemaakt van grotere groepen.

Mike en Will hebben een paar geweldige momenten samen. 

Ze belanden dan op een cross-country avontuur met Jonathan en zijn beste vriend, terwijl Robin en Nancy een band krijgen wanneer ze het Pennhurst Asylum bezoeken, maar verder deel uitmaken van een grotere groep.

Alleen de Russische subplots volgen echt de typische formule, met Hopper gekoppeld aan een Russische bewaker genaamd Dmitri en Joyce met Murray.

Gezien deze grote verandering is het dan ook opmerkelijk dat Stranger Things seizoen 4 zo’n vertrouwen toont in zijn personage-ontwikkelingen.

Het helpt dat de belangrijkste schurk, Vecna, de verborgen en begraven emoties van zijn doelwit aanboort; en er is een bijzonder krachtige ontwikkeling voor Max als ze worstelt met het schuldgevoel en het verdriet dat ze voelt na de dood van haar stiefbroer Billy in seizoen 3.

In de dialogen blijft doorschemeren dat Will homo is, een idee dat al sinds de bijbel in de serie aanwezig is, maar het is interessant om te zien dat het niet expliciet wordt behandeld ten gunste van een genuanceerde welles-nietes aanpak.

En de vonken die blijven overspringen tussen Nancy en Steve, als ze weer eens samenwerken, zijn perfect gedaan.

Ondertussen blijft Stranger Things seizoen 4 zijn cast uitbreiden.

Maar weinig series slagen erin om een groeiende cast zo goed uit te balanceren als Stranger Things, en het is veelzeggend dat een van de interessantste verhalen in Stranger Things seizoen 4 draait om Eddie Munson van Joe Quinn. 

De leider van de Hawkins’ Hellfire Club, die de schuld krijgt van een reeks moorden in Hawkins.

Eddie is de perfecte toevoeging aan Stranger Things seizoen 4, een gewone jongen die plotseling verstrikt raakt in al het vreemde van de Upside Down.

Hij houdt de andere personages een spiegel voor, becommentarieert Dustins heldenverering van Steve en probeert Steve en Nancy weer bij elkaar te brengen.

Alhoewel hij volhoudt dat hij geen held is en hij geeft toe dat hij alleen in de Watergate is gedoken omdat hij er niet slecht uit wilde zien in vergelijking met de meisjes.

Hij is duidelijk zijn angsten aan het overwinnen.

Stranger Things Seizoen 4 verandert zijn eigen verhaal

Stranger Things Seizoen 4 verandert zijn eigen verhaal

Ten slotte is Stranger Things seizoen 4 ook opmerkelijk omdat het zijn eigen verhaal transformeert.

De nieuwe schurk, Vecna, is een meeslepende tegenstander die een verwrongen spiegelbeeld wordt van Eleven, die het eerste proefpersoon van Dr. Brenner blijkt te zijn en de inspiratiebron voor alle experimenten van Brenner.

Jamie Campbell Bower’s optreden is elektriserend in de flashbacks, terwijl hij de 1986-versie van Vecna absoluut angstaanjagend maakt.

Het achtergrondverhaal wordt redelijk effectief gepresenteerd, hoewel er in aflevering 7 een beetje te veel informatie wordt gegeven.

De aanpassingen zijn niet perfect, maar zoals gezegd was het de bedoeling van de Duffer-broers dat Stranger Things een beperkte serie zou worden.

Ze werken omdat de gebroeders Duffer begrijpen dat veranderingen in de verhalen er alleen toe doen als ze een emotionele impact hebben op de hoofdpersonages.

Elevens reis door haar eigen oorsprong zal haar gevoel van zelfidentiteit zeker herdefiniëren.

Vreemd genoeg loopt de hele boog van Eleven in Stranger Things seizoen 4 parallel met de veel bekritiseerde flesaflevering uit seizoen 2, “The Lost Sister,” wat opnieuw wijst op het feit dat de Duffer-broers geleerd hebben van hun vroegere struikelpartijen.

“Ik wilde niet dat ze gewoon op magische wijze de dag zou redden,” legde Ross Duffer uit in een interview met EW.

“Net als Luke Skywalker moest ze alleen op pad gaan en iets over zichzelf leren.”

Dat was de reden dat Eleven naar Chicago ging in seizoen 2, en dat is de reden dat ze naar het Nina Project gaat in seizoen 4, het belangrijkste verschil is dat deze keer haar Yoda-figuur de meest onwaarschijnlijke mentor van allemaal is, Dr. Brenner zelf.

Ongetwijfeld zullen sommige kijkers het gevoel hebben dat het wachten op Stranger Things seizoen 4 te lang is geweest.

Maar, hoewel het seizoen niet perfect is, is het moeilijk om niet te concluderen dat het wachten de moeite waard was.

Stranger Things seizoen 4 opereert op een grotere hoogte dan ooit tevoren, neemt kijkers ver weg van Hawkins, maar doet op een of andere manier zijn karakter lijnen helemaal niet tekort.

Het is zelfs nog indrukwekkender dat het een radicale verandering in de verhalen van Stranger Things teweegbrengt, terwijl het zijn al lang bestaande, geliefde personages in de aanloop naar Stranger Things seizoen 4, deel 2, toch in stand houdt.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Neen we zijn geen groep waar je 1000 keer dezelfde vraag ziet. We zijn een groep met informatie over films, series en streaming!
Please follow and like us:
Pin Share

8 thoughts on “Was Stranger Things seizoen 4 het wachten waard?

Stranger Things seizoen 4 volume 1 heeft er drie jaar over gedaan om het publiek te bereiken, maar was de nieuwste aflevering van de populaire Netflix-serie het wachten waard?

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)