Marvel maakt van Scarlet Witch een nog angstaanjagendere versie van Thanos

Doctor Strange in de Multiverse of Madness slaat een grote slag voor de MCU door van de Scarlet Witch een angstaanjagender schurk te maken dan Thanos.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness heeft in de Scarlet Witch een held die een schurk is geworden, en maakt haar op haar beurt een afschrikwekkendere versie van de vorige hoofdschurk van de MCU: Thanos. Thanos is de grootste bedreiging waar de Avengers ooit mee te maken hebben gehad. Hij is de belangrijkste antagonist in de tweedelige epische gebeurtenissen van Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. Na Thanos vroeg het publiek zich af wie de volgende grote bedreiging voor de Avengers zou worden in termen van machtsniveau, en Wanda Maximoff zou het antwoord kunnen geven.

Met Doctor Strange 2 heeft Marvel Studios misschien het antwoord gegeven in Wanda Maximoff. Hoewel Wanda, nu de Scarlet Witch na de gebeurtenissen van WandaVision, niet per se klaar is om de volgende belangrijkste schurk in de MCU te worden, is ze zeker de belangrijkste antagonist van Doctor Strange in het Multiverse of Madness. 

In de film komt Wanda in gevecht met Stephen Strange, Wong, en hun bondgenoten wanneer ze probeert America Chavez’s kracht te stelen om door het multiversum te reizen.

Wanda, nog steeds bekomen van het verlies van haar kinderen en Vision aan het einde van WandaVision, probeert Chavez te vangen zodat ze door het multiversum kan reizen om herenigd te worden met haar kinderen. 

Strange besluit echter Chavez te beschermen, waardoor hij op gespannen voet komt te staan met de Scarlet Witch. 

In Doctor Strange 2 komt Wanda pas echt tot haar recht als schurk, en wordt ze een veel angstaanjagender versie van de Gekke Titaan zelf.

Scarlet Witch lijkt meer op Thanos in Doctor Strange 2

In Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame, worden Thanos’ motivaties voor zijn acties zeer duidelijk gepresenteerd. 

Thanos ziet zichzelf echt als de held van zijn eigen verhaal, ervan overtuigd dat het doel de middelen heiligt. 

Voor Thanos is het einddoel het halveren van al het leven in het universum om het te behoeden voor overbevolking en te voorkomen dat met elke planeet hetzelfde gebeurt als met de zijne. 

Dit doel hield echter in dat Thanos alle zes de Infinity Stones verzamelde, en massale genocide pleegde tegen de mensen van de MCU. 

Het is dus in de manier waarop zowel Thanos als Wanda zichzelf zien, dat de gelijkenissen tussen de twee beginnen te tonen.

In Doctor Strange in de Multiverse of Madness, ziet Wanda, net als Thanos, haar eigen daden als gerechtvaardigd om haar doel te bereiken: de hereniging met haar kinderen. In haar zoektocht naar haar kinderen, wordt Wanda steeds slechter en kwaadaardiger. 

Aan het begin van de film laat Wanda zien dat ze anderen stuurt om haar bevelen uit te voeren, net als Thanos met Loki en de Chitauri in The Avengers. 

Nadat dit mislukt, neemt Wanda het heft in eigen handen, opnieuw zoals Thanos uiteindelijk deed in Avengers: Infinity War. 

Scarlet Witch valt Kamar-Taj aan en doodt daarbij de meeste tovenaars die het heiligdom en Chavez moesten verdedigen. 

Terwijl Scarlet Witch Chavez en Strange door het multiversum achtervolgt, groeit Wanda’s wanhoop en begint ze aan een moorddadige rooftocht door het multiversum, waarbij ze zelfs de Illuminati van Earth-838 vermoordt.

Hoewel Wanda’s acties niet zo erg zijn als die van de Gekke Titaan, althans wat het aantal doden betreft, is hun redenering zeer vergelijkbaar. 

Zowel Scarlet Witch als Thanos zien zichzelf als gerechtvaardigd en zijn vastbesloten hun doel te bereiken, ongeacht de kosten of het verlies van levens.

Is Scarlet Witch nu krachtiger dan Thanos?

Scarlet Witch die de slechterik wordt, en het korte gevecht tussen haar en Thanos in Avengers: Endgame, roept de vraag op: wie is er krachtiger? 

Tijdens het gevecht tussen de twee was te zien dat Scarlet Witch Thanos bijna de baas was. Tijdens hun gevecht leek Wanda te zegevieren over Thanos, totdat de laatste opriep tot een luchtaanval ten koste van zijn eigen leger om zijn eigen leven te redden.

 Alleen al hieruit kunnen we afleiden dat de Scarlet Witch sterker is.

Doctor Strange 2 levert daar echter alleen maar meer bewijs van. De film gaat verder waar WandaVision ophield, en laat Wanda’s krachten zien op een manier die nog nooit eerder vertoond is in de MCU, inclusief haar realiteitsveranderende krachten.

Op meerdere momenten in Doctor Strange 2 laat Scarlet Witch zien dat ze ongelooflijk krachtig is in haar chaos-magische capaciteiten.

Niet alleen schakelt ze de Illuminati met komisch gemak uit, maar ze blijkt ook veel krachtiger te zijn dan Doctor Strange zelf, zoals in de Darkhold wordt gezegd. Wanda’s machtsbasis blijkt veel groter te zijn dan die van Thanos, tenminste zonder de Infinity Stones.

De kracht van de Scarlet Witch om de realiteit te herschrijven zou voor Thanos bijvoorbeeld al moeilijk te hanteren zijn. Van de overtuigende illusie van Wanda’s idyllische plattelandsleven dat ze oproept om Strange te misleiden, of het verwijderen van Black Bolt’s mond voordat ze hem doodt, Wanda’s realiteitsveranderende krachten zijn vertienvoudigd.

Dit, in combinatie met haar telepathische gaven en haar rivaals vermogen van Doctor Strange’s magie, laat alleen maar zien dat de Scarlet Witch misschien wel machtiger is dan Thanos zelf.

Scarlet Witch's schurkenverhaal is angstaanjagender dan Thanos

Terwijl Scarlet Witch meer op Thanos gaat lijken in Doctor Strange 2, is de manier waarop haar schurkenboog wordt gepresenteerd veel gruwelijker.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is Sam Raimi, de regisseur van de film.

Gezien Raimi’s vruchtbare horror carrière, was het ongetwijfeld dat hij een aantal van zijn horror technieken zou meenemen in de film.

Zo presenteert Raimi Scarlet Witch als verreweg de engste MCU-schurk tot nu toe.

Met behulp van zijn horror expertise, schildert Raimi Wanda soms af als een slasher schurk, die haar slachtoffers door donkere gangen stalkt voordat ze eruit springt en hen doodt om haar jacht op America Chavez voort te zetten.

Ook Thanos werd altijd afgeschilderd als een zeer intimiderende bedreiging voor de Avengers, maar hij was nooit eng op dezelfde manier als Wanda is, dankzij het meesterlijke horrorwerk van Sam Raimi in Doctor Strange 2.

Afgezien van Raimi’s invloeden is Wanda’s verhaal in de MCU tot nu toe des te gruwelijker dan dat van Thanos.

Tot nu toe was Wanda vooral te zien als een held in de MCU. Terwijl zij en Pietro begonnen als antagonisten in Avengers: Age of Ultron, liepen ze over naar de Avengers en hielpen ze Ultron verslaan tegen het einde van de film.

In haar toekomstige verschijningen, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War, en Avengers: Endgame, werd Wanda getoond als een held die samenwerkt met de Avengers.

Hoewel de Disney+ show zeker zijn best deed om Scarlet Witch’s acties als meer moreel twijfelachtig af te schilderen, was ze nooit de regelrechte schurk van de show zoals Agatha Harkness was in WandaVision.

In Doctor Strange 2 is het dan ook des te angstaanjagender om iemand die tot nu toe heldhaftig was in de MCU tot deze moorddadige lengtes te zien gaan.

En gezien het emotionele gewicht dat WandaVision gaf aan het karakter van Scarlet Witch als geheel, is het afschuwelijk om haar zo’n duister pad op te zien gaan.

Hoewel Infinity War moeite deed om Thanos’ motieven in een sympathiek daglicht te stellen, was het altijd makkelijk om hem te zien als de Gekke Titaan die genocide wilde plegen voor een onzekere toekomst.

Maar het begrijpen van Wanda’s menselijkheid op zo’n diep niveau, voornamelijk dankzij WandaVision, maakt haar schurkenstreken oneindig gruwelijk.

Is het einde van Doctor Strange 2 genoeg om Scarlet Witch te redden?

Tegen het einde van Doctor Strange 2 krijgt Scarlet Witch haar wens en wordt ze herenigd met haar kinderen, Billy en Tommy uit WandaVision, zij het uit een ander universum.

Door dit te doen, zien haar kinderen haar voor wat ze is geworden. Wanneer ze bang worden voor Wanda, stort ze in en begint ze haar fouten in te zien.

Wanda realiseert zich dat haar acties misplaatst waren, iets wat Thanos nooit heeft kunnen doen, door de Darkhold van elk universum te vernietigen en schijnbaar zichzelf op te offeren.

Maar is dit genoeg om Scarlet Witch’s daden in de film goed te praten? Hoewel Wanda aan het eind van de film zeker de juiste beslissing neemt, is het ver gezocht om te zeggen dat ze haar schurkenstreken volledig goedmaakt.

Doorheen de film doodt Wanda een groot aantal onschuldige mensen om Chavez, een onschuldig kind, te pakken te krijgen.

Hoewel ze inziet dat ze een fout heeft gemaakt, is het vernietigen van de Darkhold niet genoeg om haar lei schoon te vegen.

Mocht Scarlet Witch de ineenstorting van Mount Wundagor hebben overleefd, dan zal ze haar daden moeten blijven goedmaken in deze Doctor Strange 2, zeker gezien het aantal levens dat ze heeft genomen.

Hoewel Wanda’s schurkenstreken in deze film haar tot een gruwelijker versie van Thanos maken, is het veilig om aan te nemen dat Scarlet Witch niet de volgende grote MCU-schurk zal worden, gezien de conclusie van deze film.

Gezien de geleidelijke opbouw van het MCU naar Kang de Veroveraar, is Wanda ook gered van de volgende Thanos, ondanks dat deze film haar in veel opzichten als erger afschildert.

Hoewel, aangezien veel van Scarlet Witch’s beste verhaallijnen uit de comics voortkomen uit haar schurkenstreken, zoals House of M (een mogelijkheid in de MCU), is het mogelijk dat ze in de toekomst terugkeert na Doctor Strange in de Multiverse of Madness.

Of de almachtige Scarlet Witch terugkeert als vriend of als vijand, moet nog blijken in de toekomst van de MCU.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Neen we zijn geen groep waar je 1000 keer dezelfde vraag ziet. We zijn een groep met informatie over films, series en streaming!
Please follow and like us:
Pin Share

Enjoy this blog? Please spread the word :)