Deze krachtige Netflix documentaire zal u helpen begrijpen wat er in Oekraïne gebeurt

Netflix documentaire: De kamerbrede berichtgeving over de laatste krantenkoppen in Oekraïne als gevolg van de Russische invasie heeft de livestreaming van moderne oorlogsvoering onderstreept. Een ding waar het nieuws niet zo goed in is? Context en achtergrondinformatie. Als dat is waar je naar op zoek bent, dan is de Netflix documentaire Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom een geweldige plek om te beginnen.

Netflix Winter On Fire

Deze 90 minuten durende film werd uitgebracht in 2015 en beschrijft een periode in de geschiedenis van Oekraïne van nog niet zo lang geleden. 

Acht jaar geleden, om precies te zijn, toen de zogenaamde Maidan-revolutie een pro-Russische regering onder leiding van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj afzette. 

Deze voor een Oscar genomineerde Netflix-doc volgt de revolutionaire beweging die probeerde om opnieuw echte democratie in het land te vestigen. 

En bovendien kun je een rechte lijn mee trekken naar de gebeurtenissen die daar vandaag plaatsvinden.

De documentaire verspilt geen tijd om jou, de kijker, midden in de maalstroom van een gewelddadig protest te werpen. 

Terwijl het scherm nog zwart is, in de eerste seconden van de film, horen we demonstranten schreeuwen. Het geluid van geweerschoten. En dan, een datumlijn.

“Dag 92. 20 februari, 2014.”

Doe iets, zegt iemand. Doe iets voor de revolutie.

“Ik ben aan het filmen,” antwoordt een man, in het Oekraïens.

Als het eerste beeld eindelijk verschijnt, is het een beetje chaotisch. De camera lijkt op een handcamera, is gericht op een jongeman en staat heel dicht bij zijn gezicht. Hij draagt wat lijkt op een gevechtshelm. Achter hem is een met afval bezaaid plein. Andere demonstranten houden geïmproviseerde schilden vast.

“Ga daar niet heen! Ze schieten daar!”

Terug naar de jongeman: “Ik sleepte net een lijk. Ik stapte in het bloed. Je kunt me met niets verrassen.”

Een beetje nuchter, hier is hoe Netflix de film samenvat die zo begon. “Gedurende 93 dagen in Oekraïne, werd wat begon als vreedzame studentendemonstraties een gewelddadige revolutie en een volwaardige burgerrechtenbeweging.”

Oekraïne nieuws

De regisseur van de documentaire, Evgeny Afineevsky, heeft minstens een nieuws outlet voorspeld dat wat hij zag in de loop van de opnames van deze film hem ervan overtuigde dat Oekraïners vandaag tot de laatste man tegen Rusland zullen vechten.

De smaak van vrijheid, van democratie, die ze de afgelopen jaren hebben genoten, heeft het land ervan weerhouden ook maar de mogelijkheid te overwegen een soort Russische vazalstaat te worden.

Oekraïne is “een deel van de Europese samenleving geworden, en ze wilden een andere richting uit [dan Moskou],” vertelde Afineevsky. 

“Dat is de richting waar ze naar toe vechten sinds Maidan … Geloven in hun vrijheid, geloven in de vrijheid voor de toekomst van hun eigen kinderen, het bewijst alleen maar dat deze mensen hun wapens niet zullen neerleggen. Ze zullen vechten tot de laatste druppel bloed.”

Ghost of Kyiv, Snake Island, en meer

Een van de zaken die zo bijzonder zijn aan deze terugkeer van de vijandelijkheden op Europese bodem is in een mate die sinds WO II niet meer is vertoond, de manier waarop het conflict zich op schermen heeft afgespeeld. 

Niet alleen via de voorspelbare berichtgeving. Maar tientallen miljoenen mensen over de hele wereld zien de gebeurtenissen ook in real time op hun telefoon via de sociale media gebeuren.

Toen een kleine groep Oekraïense verdedigers van een buitenpost op Slangeneiland tegen een Russisch oorlogsschip zei: “Flikker toch op”, schoten fragmenten van dat gesprek via Twitter snel de wereld over. 

Hetzelfde geldt voor het nieuws dat een mysterieuze gevechtspiloot, bijgenaamd het Spook van Kiev, maar liefst zes Russische vliegtuigen in een dag heeft neergeschoten.

Winter on Fire is een manier om dit alles in context te begrijpen, buiten de meer in het moment berichtgeving die meestal verstoken is van diepere analyse en historisch inzicht.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Neen we zijn geen groep waar je 1000 keer dezelfde vraag ziet. We zijn een groep met informatie over films, series en streaming!
Please follow and like us:
Pin Share

Enjoy this blog? Please spread the word :)