Netflix Je moet deze spannende spionagefilm bekijken die in de hitlijsten opduikt

Netflix: De conferentie van München in 1938 was een soort laatste wanhopige poging van de grote mogendheden van het Europa van voor de Tweede Wereldoorlog om een volledig conflict over het continent af te wenden, waarvan de details werden gefictionaliseerd in Robert Harris’ internationaal best verkochte roman München uit 2017. 

Netflix heeft zojuist een bewerking van die roman uitgebracht, vol met weelderige visuals en een stellaire cast, waaronder Jeremy Irons als Winston Churchills voorganger, Neville Chamberlain. Maar terwijl Munich – The Edge of War een heel specifiek verhaal vertelt over escalatie in de richting van één militair conflict? Het debuut van de film komt, toevallig, ook op een ander precair moment op het Europese continent.

Munich is pas op vrijdag 21 januari gedebuteerd op de streamingdienst en is nu al een van de meest bekeken films op het platform. 

Het is de #5 Netflix film in de VS op het moment van dit schrijven. Het is misschien ook opmerkelijk om te zien tegen welke achtergrond deze film is uitgebracht. 

Opnieuw zijn de Westerse mogendheden in een race verwikkeld om, waarschijnlijk opnieuw tevergeefs, de krijgshaftige ambities van een andere Europese dictator tegen te gaan. 

Deze keer is het de Russische Vladimir Poetin, die naar verluidt 127.000 troepen naar de grens met Oekraïne heeft gestuurd. 

Hoe meer de dingen veranderen, hoe meer ze hetzelfde blijven, zo blijkt 84 jaar na de gebeurtenissen in München.

Netflix München De rand van de oorlog

Het moet ondertussen gezegd worden dat een van de factoren die aantoonbaar tegen een film als Munich werken, is dat we helaas al weten hoe dit verhaal afloopt. 

Dat vermindert de spanning een beetje, als strenge politici in eikenhouten kamers nadenken over hoe ze vrede kunnen bereiken in het licht van de hele “Wat zal Hitler doen?” gedachte. 

Dat maakt de film echter niet minder boeiend om naar te kijken. Jeremy Irons levert een bijzonder getextureerde prestatie als Chamberlain. 

Die, natuurlijk, de Britse premier was wiens streven naar vrede met Hitler het vacuüm creëerde waar een sigaar-knauwende Churchill uiteindelijk in stapte.

“Het is herfst 1938, en Europa staat op de rand van oorlog,” legt Netflix’ persmateriaal voor Munich uit. “Adolf Hitler bereidt zich voor op een invasie in Tsjecho-Slowakije en de regering van Neville Chamberlain zoekt wanhopig naar een vreedzame oplossing.

“Met de druk opbouwend, reizen Hugh Legat, Britse ambtenaar, en Paul von Hartmann, Duitse diplomaat, naar München voor de noodconferentie. 

Als de onderhandelingen beginnen, komen de twee oude vrienden in het midden van een web van politieke trucjes en zeer reëel gevaar.

Moet je het streamen?

Als je roman leest voor het streamen dan zul je dit verhaal op twee manieren consumeren. Je komt tot de ontdekking dat het een rijk getekende karakterstudie is van functionarissen die achter de schermen werken terwijl hun bazen de oorlog proberen te vermijden!

Of hun land er halsoverkop in trokken. Je voelt de spanning als je iemand belast met het 24 uur per dag bemannen van een open telefoonlijn naar Berlijn (voor het geval dat). De manier waarop sommige Duitsers onder elkaar spraken, in een gedempt en nerveus gefluister, over anti-Hitler plannen. De manier waarop anderen zich haasten om een briefje af te leveren bij een buitenlandse ambassade.

Doorheen dit verhaal geeft Harris fictieve mannen en vrouwen de gedachten en gesprekken mee die hen moeten hebben beziggehouden nadat Hilter aan de macht kwam.

En zoals velen van hen langzaam wakker werden voor wat dat betekende. “Iedereen zei – met iedereen bedoel ik mensen zoals ik we zeiden allemaal: ‘O, hij is een vreselijke kerel, Hitler, maar hij is niet noodzakelijkerwijs helemaal slecht,” klaagt een van de personages in de roman uit München.

“Kijk naar wat hij bereikt heeft. Zet dat vreselijke middeleeuwse anti-joodse gedoe opzij.

Dat gaat wel voorbij. Maar het punt is, het zal niet overgaan. Je kunt het niet isoleren van de rest. Het zit in de mix.

“En als het antisemitisme slecht is, is het allemaal slecht. Want als ze daartoe in staat zijn, zijn ze tot alles in staat.”

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Nu lid worden van onze facebookgroep, zo blijf je op de hoogte van al het nieuws! Knop hieronder klikken en lid worden!
Please follow and like us:
Pin Share

Enjoy this blog? Please spread the word :)