De beste klassieke film muziek albums van 2021

Muziek: Soundtrack labels bleven bloeien in 2021, met het ontdekken van oude filmmuziek die het waard is om bewaard te worden en het uitbreiden van klassiekers om tegemoet te komen aan de schijnbaar onverzadigbare dorst naar muziek geschreven voor grote en kleine schermen.

Beperkte oplagen blijven het belangrijkste marketingplan voor de meeste labels – met oplagen van 1000 tot 5000 exemplaren – en fanfavorieten zoals John Williams, Jerry Goldsmith, Bernard Herrmann en Ennio Morricone staan bovenaan de lijst van best verkopende en best verpakte klassieke filmmuziek die in de afgelopen 12 maanden is uitgebracht.

De beste klassieke film muziek albums van 2021 In alfabetische volgorde

Always (op het La-La Land Records label). Steven Spielberg’s 1989 remake van “A Guy Named Joe” (met Richard Dreyfuss, Holly Hunter en John Goodman) is zelden besproken, en John Williams’ score is nooit opzichtig, altijd etherisch, dromerig en rustig ondersteunend. Deze uitgebreide editie biedt een aantal niet eerder uitgebrachte cues.

Bandits in Rome (Quartet). Deze allereerste uitgave van muziek voor de Italiaanse misdaadfilm uit 1968 met John Cassavetes in de hoofdrol dicht een belangrijk gat in de discografie van de grote Ennio Morricone (en zijn frequente medewerker Bruno Nicolai, hier niet alleen gecrediteerd als dirigent maar ook als mede-componist).

Bernard Herrmann: The Film Scores op Phase 4 (Decca). Misschien wel de filmmuziek uitgave van het jaar: zeven albums die de legendarische componist tussen 1968 en 1975 in Londen opnam. Veel van zijn klassiekers staan hier in definitieve, door componisten gearrangeerde suites: muziek voor klassiekers (“Citizen Kane”), sci-fi en fantasy (“Fahrenheit 451”), Hitchcock (“Psycho”), De Palma (“Obsession”), plus muziek van andere componisten (Shostakovich’s “Hamlet,” Bliss’ “Things to Come”). Ze hebben nog nooit zo goed geklonken en elke schijf zit in een hoes die het originele artwork en de notities reproduceert.

CaboBlanco (La-La Land). Een Charles Bronson film die probeerde “Casablanca” te zijn, deze 1980 actiefilm had ook Jason Robards en Dominique Sanda – en een rijke, latin-getinte Jerry Goldsmith score, waarschijnlijk beter dan deze obscure J. Lee Thompson film verdiende.

The Diary of Anne Frank (La-La Land). De complete uitgave van een van Alfred Newman’s mooiste partituren, zijn voor een Oscar genomineerde muziek uit 1959 voor George Stevens’ ontroerende Holocaust verhaal, eindelijk uitgebracht. Meer dan twee uur en 20 minuten muziek, verdeeld over twee discs, bevat dit late Newman meesterwerk prachtige vioolsolo’s van Louis Kaufman, misschien wel de grootste violist in de Hollywood geschiedenis.

The Eiger Sanction (Intrada). Clint Eastwood’s bergbeklimmingsthriller uit 1975 is vandaag zo goed als vergeten, maar het is om twee redenen speciaal: het is waarschijnlijk de gevaarlijkste rol die Eastwood (die ook regisseerde) ooit op zich nam, en het bevat een van John Williams’ beste partituren van het decennium. Een mix van klassieke en jazz invloeden, het verdiende slechts een 36-minuten durende LP in die tijd, maar gelukkig hebben we nu meer dan twee uur van “Eiger” muziek om van te genieten. (Full disclosure: liner notes door ondergetekende.)

Face of a Fugitive / The Public Eye (Intrada). De vondst van twee zeldzame Jerry Goldsmith partituren aan de uiteinden van zijn carrière, was opmerkelijk. De eerste is een vergeten Fred MacMurray western uit 1959; de tweede is muziek voor een misdaadthriller uit 1992 met Joe Pesci in de hoofdrol, die werd opgenomen en vervolgens afgewezen door de regisseur. Het is een onverwachte traktatie om beide nu op CD te hebben.

Fiddler on the Roof (La-La Land). John Williams won zijn eerste Academy Award voor het bewerken van de Broadway musical voor Norman Jewison’s film uit 1971. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de film, bevat deze drie-disc uitbreiding het originele soundtrack album plus tientallen instrumentale en alternatieve versies van cues. Topol opnieuw horen als Tevye, de vioolsolo’s van Isaac Stern, en tijdloze songs als “Sunrise, Sunset,” samen met een essay dat de hele geschiedenis van de productie en haar muziek beschrijft, maakt dit een must-have.

Images (Kwartet). John Williams’ meest avant-garde score, voor een Robert Altman film uit 1972 over een schizofrene schrijfster (Susannah York), krijgt een sonische upgrade en een prachtig geïllustreerd boekje met Williams’ eigen recent ontdekte notities voor het voorgestelde soundtrack album uit 1972 dat er niet kwam toen de film mislukte aan de kassa.

Legend (Music Box Records). Ridley Scott’s 1985 fantasie inspireerde een van Jerry Goldsmith’s grootste partituren, en deze twee-disc set bevat er meer van dan ooit tevoren beschikbaar was. Dit orkestraal-en-koraal werk, compleet met liederen en dansen, werd vervangen door Tangerine Dream techno-pop voor de Amerikaanse release van de film; het origineel werd een cause célèbre toen fans het later ontdekten.

Lionheart (Varèse Sarabande). Jerry Goldsmith’s zevende en laatste film samenwerking met zijn “Patton” en “Planet of the Apes” regisseur Franklin J. Schaffner was dit avontuur uit 1987 dat zich afspeelt in de 12e eeuw. Goldsmith’s epische, symfonische score was het beste eraan, en deze twee-disc set (83 minuten muziek) moet als definitief worden beschouwd.

Masada (Intrada). Toen Jerry Goldsmith’s Emmy-winnende partituur voor deze bejubelde miniserie in 1981 voor het eerst op LP werd uitgebracht, duurde die in totaal 37 minuten. We vonden het een wonder toen er in 2011 een twee-CD set uitkwam (met ook muziek van Morton Stevens, twee en een half uur muziek). Nu hebben we een set van vier cd’s met de hele originele partituur, veel onuitgebrachte cues en alternates, en de heropname van het MCA-album.

The Matrix (Varèse Sarabande). Nu “The Matrix Resurrections” in de bioscoop draait, is de timing rijp voor een herwaardering van Don Davis’ baanbrekende, complexe, postmodernistische partituur voor de oorspronkelijke film uit 1999. Deze twee-disc set wordt aangekondigd als “de complete editie,” met bijna 100 minuten muziek, samen met een boekje met een informatief interview met de componist.

Pedro Almodóvar & Alberto Iglesias Film Music Collection (Quartet). Deze overdadige box set presenteert de eerste 12 samenwerkingen tussen de Oscar-winnende Spaanse regisseur en zijn vaste muzikale medewerker, de drievoudig Oscar genomineerde Iglesias (nu een mogelijke genomineerde voor hun 13e film, “Parallel Mothers”). Inbegrepen: “All About My Mother”, “Talk to Her”, “Pain and Glory”, “Bad Education” en meer.

The Pink Panther: Final Chapters Collection (Quartet). “Rhapsodies in Pink” is de titel van het essay in het boekje, en het kon niet treffender zijn: Henry Mancini’s laatste drie partituren in de serie, voor “Trail of the Pink Panther” (1982), “Curse of the Pink Panther” (1983) en “Son of the Pink Panther” (1993). Alle drie bevatten frisse arrangementen van het klassieke thema en veel melodieuze, luchtige partituurmomenten voor de films met Peter Sellers, Ted Was en Roberto Benigni in de hoofdrollen.

 

The Private Life of Sherlock Holmes (kwartet). Billy Wilder was zo gecharmeerd van Miklós Rózsa’s vioolconcert uit 1953 dat hij de componist vroeg om het te bewerken tot een partituur voor zijn Holmes-film uit 1970 (met Robert Stephens en Colin Blakeley). Deze nieuwe uitgave combineert de filmmuziek met de originele Jascha Heifetz uitvoering van het concerto en voegt Rozsa’s “fantasie” uit 1977 toe over deze thema’s met de solist van de film, Erich Gruenberg.

Shamus (Intrada). Burt Reynolds speelde een privé detective in deze luchtige thriller uit 1973, en Jerry Goldsmith’s leuke, pakkende score was lang verloren gewaand en niet beschikbaar voor commerciële uitgave. Op een of andere manier vond Intrada het, en hoewel het album slechts 25 minuten lang is, was het het wachten waard.

Somewhere in Time (La-La Land). De geliefde Jane Seymour-Christopher Reeve romantische fantasie bevatte een van John Barry’s meest populaire scores, een die hem uiteindelijk een platina album opleverde. Deze restauratie en uitbreiding van de originele LP bevat elke noot die werd opgenomen voor de film uit 1980, en het boekje bevat Seymour’s herinneringen aan Barry en zijn betrokkenheid bij het project.

The Tamarind Seed (Silva Screen). John Barry’s evocatieve muziek voor deze film uit 1974 – zijn enige score voor regisseur Blake Edwards – is lang gezocht door verzamelaars. Julie Andrews en Omar Sharif speelden de hoofdrollen in deze combinatie van romantisch drama en koude oorlog thriller, die echo’s heeft van sommige van Barry’s donkerdere James Bond partituren uit die tijd.

The Time Tunnel, Vol. 1 en 2 (La-La Land). Irwin Allen’s tv-serie over tijdreizen uit 1966-67 kan zowel opwindend als dwaas zijn, afhankelijk van de aflevering. Deze twee volumes, zes uur muziek op zes CD’s, bevatten goed werk van o.a. Leith Stevens, Lyn Murray en George Duning, allen veteranen van de jaren ’50 en ’60 fantasy en sci-fi, maar de hoofdrol gaat natuurlijk naar “Johnny” Williams, het latere “Star Wars” genie wiens suspensevolle score voor de pilot nog steeds tot zijn beste werk voor televisie behoort.

Abonneer Je!

Op ons Youtube kanaal vind je veel trailers, teasers en nog veel meer, klik op de knop hieronder en abonneer je! Volledig Gratis!

Top Facebook Groep

Nu lid worden van onze facebookgroep, zo blijf je op de hoogte van al het nieuws! Knop hieronder klikken en lid worden!
Please follow and like us:
Pin Share

Geef een antwoord

Enjoy this blog? Please spread the word :)